O spavanju novorođenčadi od A do Ž

Spavanje novorođenčadi je područje kojem roditelji posvete puno vremena. Prespavana noć je cilj svakog roditelja koji ima novorođenu bebu jer umor ne može nikome koristiti.

Kada postanemo roditelji počnu nam se pojavljivati razna pitanja u vezi spavanja naših najmlađih. »Koliko dugo dijete treba spavati tijekom dana?«, »koliko odmora im  je potrebno?«, »jesu li predugo budni?« i najčešće pitanje, »kada će moje novorođenče prespavati cijelu noć?«.

Odgovori na ta pitanja se razlikuju od djeteta do djeteta i ne možemo vam pomoći s jedinstvenim savjetom koji će djelovati u svakoj obitelji. Razumijevanje djetetovog ciklusa spavanja će vam pomoći kako bi lakše preživjeli teške dane i duge neprospavane noći.

Ciklusi spavanja novorođenčadi se razlikuju od ciklusa odraslih 

Bilo bi kao u snovima kada bi novorođenče zaspalo navečer i probudilo se ujutro, no to nije tako i ne može biti u potpunosti tako. Ciklusi spavanja novorođenčadi su drugačiji od naših ciklusa, ciklusa odraslih. 

Tijekom sna se kod odraslih izmjenjuju različite faze spavanja - REM faza ili faza aktivnog spavanja te duboki san. Ciklusi spavanja kod odraslih traju oko 90-100 minuta. Nakon završenog ciklusa se možemo probuditi (toga se često ne sjećamo jer opet vrlo brzo zaspemo) ili odmah nastaviti s novim ciklusom. 

Kod novorođenčadi je drugačije. Njihov ciklus spavanja je sastavljen od dvije faze - aktivno spavanje i tiho, duboko spavanje. U fazi aktivnog spavanja prožive čak 50% ciklusa, dok odrasli prožive samo 20%. Negdje na polovici ciklusa »padnu« u fazu tihog, dubokog sna, tada se njihovo disanje i ritam srca umiri. To znači da se ciklus bliži kraju, što znači - dijete će se probuditi ili će nastaviti spavanje novim ciklusom. Ciklus kod novorođenčadi traje priblžno 45-60 minuta.

Novorođene bebe imaju lakši san od odraslih. Veći dio ciklusa prespavaju u aktivnoj fazi, zbog čeka se mogu lakše i brže probuditi.

Još uvijek ne znaju povezivati cikluse spavanja. To najčešće nauče između 6. i 12. mjeseca starosti, stoga nemojte biti začuđeni ukoliko vaše dijete prvih nekoliko tjedana ne može prespavati cijelu noć. Pri povezivanju ciklusa im možemo pomoći mi - roditelji.

 

Kakva je vaša rutina spavanja?

Novorođenčad također voli rutinu. Umiruje ih i daje im osjećaj sigurnosti kada znaju što ih čeka. Iako vam se može činiti da je rutina zadnja stvar s kojom bi se željeli baviti tijekom prvih tjedana, na taj način će te si dugoročno učiniti veliku uslugu. Nije potrebno da se na početku držite točnih sati i uvedete sva pravila odjednom. Savjetujemo da početne polako.

Rutina obično pozitivno utječe na spavanje, stoga je preporučljivo da je počnete čim prije uvježbavati.

Tijekom prvih tjedana se još uvijek upoznajete sa svojom novom ulogom i dojenčetom, u večernju rutinu možete uvesti:

  • kupanje,
  • nježne uspavanke,
  • uspavljivanje u zatemnjenom prostoru.

Kod rutina je jako bitno da ih se ozbiljno držite te ih izvodite svaki dan. Kada dijete postane veće te poželite uvesti nove večernje rutine, možete ih sastaviti na sljedeći način - koje po svojoj želji i potrebama možete zamijeniti ili prilagoditi:

  • kupanje,
  • prematanje,
  • oblačenje u pidžamu,
  • masaža bebe,
  • nježne uspavanke ili bijeli šum,
  • hranjenje,
  • uspavljivanje.

Vrlo je bitno da večernju rutinu sastavljaju koraci koji odgovaraju vama i vašem djetetu. Ukoliko večernje kupanje previše razbudi bebu i zbog toga teško zaspe, možda je kupanje smislenije obaviti ujutro ili kroz dan. Večernja rutina će pomoći vama i djetetu da mirno zaspe te da spavanje prije ili kasnije potraje do jutra.

Rutina je potrebna i tijekom dnevnog odmora

Rutinu možete uvesti i tijekom dnevnog odmora. Novorođenčad će na taj način razumijeti da je vrijeme za spavanje. Nije potrebno da je rutina tako duga kao večernja. Dovoljno je samo nekoliko koraka. Prostor u kojem će se dijete odmarati možete zatamniti, upaliti nježnu uspavanku ili bijeli šum. Sve te korake će dijete početi povezivati sa spavanjem i tako će dnevno uspavljivanje postati lakše. 

Novorođenim bebama je potrebno puno spavanja

Istina je da novorođena djeca trebaju puno spavanja. Tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci spavanje je razdijeljeno u intervale po približno 3 sata. Intervali spavanja će se postupno mijenjati - kroz dan će dijete biti budnije, a po noći će ciklusi početi trajati duže. Vrlo je važno da dijete počne povezivati cikluse kako bi moglo spavati više sati. U stvarnosti će se probuditi, no kako će znati povezivati cikluse, odmah će nastaviti spavati, a vi nećete primjetiti da je bilo budno.

Prilikom izbora sati za dnevni odmor će vam pomoći ukoliko znate koliko dugo dijete izdrži budno. Mlađe bebe izdrže kraće, a kako odrastaju se to vrijeme produljuje. Tako će na početku dijete spavati češće. Za lakši osjećaj i orijentaciju vam predlažemo okvirnu tablicu koliko dugo bi dijete moglo biti budno te preporučljiv broj odmora s obzirom na djetetovu starost. Ne zaboravite da je vrlo važno prepoznati znakove umora kao što su zijevanje, trljanje očiju, nervoza, nezainteresiranost ili plač. 

Starost novorođenčeta 0 - 5 mjeseci 6 - 8 mjeseci 9 - 12 mjeseci
Broj odmora 4 ili 5 2 ili 3 2
Budnost 1 sat 1.5 - 3 sata 2 - 4 sata

Asocijacije spavanja za bolji san vašeg djeteta 

Asocijacije spavanja vašem djetetu pomađu lakše povezati cikluse spavanja, kako bi brže i lakše zaspali te prepoznali kada je vrijeme za odmor ili večernji san. To su akcije, predmetikoraci u večernoj ili dnevnoj rutini koji ukazuju na to da se bliži vrijeme spavanja. Dijete će znati što očekivati, lakše će se umiriti i brže zaspati.

Asocijacije spavanja mogu biti vreća za spavanje, bijeli šum, nježne uspavanke ili tješalice, a vrlo često su to dude ili hranjenje. 

Ukoliko se pitate zašto se vaše dijete cijelo vrijeme budi, razmislite o tome kakve su njegove asocijacije za spavanje. Ukoliko uvijek zaspe tijekom hranjenja to znači da je spavanje njegova asocijacija za spavanje. Svaki puta kada se probudi će trebati dojku ili bočicu kako bi nazad zaspao. Ukoliko je moguće hranjenje zamijenite tješalicom ili bijelim šumom. Tako se tijekom noći nećete trebati ustajati jer će dijete tješalicu imati u krevetu, a bijeli šum se može automatski upaliti kada dijete zaplače. 

Svi novopečeni roditelji se pitaju kada će dijete konačno prespavati cijelu noć. Iako su neprospavane noći naporne i neugodne, možemo vam obećati da će to razdoblje prije ili kasnije prestati. Ne odustajte. Upoznajte se sa znanjem o spavanju i savjetima spavanja bebe iz prve ruke u rubrici Od mame za mamu - sigurno će te biti korak bliže prospavanoj noći! 

Za Bubamarinu rubriku Od mame mami je svoje iskustvo sa djetetovim spavanjem napisala mama Elena.