Odabir sportskih/kišobran kolica

Tijekom ljetnih mjeseci i lijepoga vremena vrlo često izlazimo iz kuće, idemo na izlete ili duge ljetne praznike te sa sobom želimo nositi što manje prtljage. No zbog naših najmlađih obiteljskih članova trebamo dodatke koji su funkcionalni, zauzimaju malo prostora, laki su za nošenje  te nama i našoj djeci nude udobnost.

Jedan od većih komada dječje opreme su dječja kolica. Dječja kolica su dodatak bez kojega ne možemo nikuda, barem do djetetove prve godine, no većina djece preferira šetnje u dječjim kolicima i duže od jedne godine. Kolica nam olakšavaju i štede energiju koju bismo potrošili nošenjem djeteta, olakšavaju nam nošenje namirnica iz trgovine, svakodnevnih potrepština za dijete, dječjih stvari iz vrtića itd.

Klasična dječja kolica brzo postanu prevelika, ponekad teška i zauzimaju puno prostora. Stoga se puno roditelja tijekom toplih ljetnih dana odluči za sportska odnosno kišobran kolica. Tijekom toplijih mjeseci je djeci potrebna manja zaštita od hladnoće i vjetra. Djetetu je udobno u sportskim kolicima, a roditelji nemaju nepotrebnu prtljagu. Sportska kolica zauzimaju malo prostora u domu i automobilu, možete ih uzeti sa sobom kamo god se uputili jer su lagana, udobna i izrađena od prozračnih materijala koji sprječavaju prekomjerno znojenje.

Zbog velike ponude na tržištu, vrlo je važno odabrati ona sportska kolica koja će udovoljiti vašim željama i odgovarati vašem životnom stilu. Također je vrlo dobro imati moderna kolica, koja su lijepa, omogućavaju vam da pratite trendove, da se slažu s vašim stilom te da nisu samo funkcionalna nego i vizualno privlačna.

Kako odabrati sportska odnosno kišobran kolica?

Prilikom izbora sportskih kolica se najprije trebate usredotočiti na sistem slaganja – želite li da se vaša kolica slože kao knjiga ili da se mogu složiti tako da ih možete spremiti u malo veću torbu? Većina roditelja o tome odlučuje na temelju veličine automobilskog prtljažnika odnosno s obzirom na destinacije na koje najčešće odlaze. Manja kolica su primjerena za automobilski prtljažnik i za avion; veća kolica su primjerena za udobnije i duže šetnje na moru ili odlaske u grad i prirodu.

Vrlo je važno da dječja kolica imaju velik i dug krović koji štiti dijete od sunčevih zraka i sprječava neposredno pregrijavanje. Krović bi trebao biti toliko dug da u potpunosti pokrije dijete odnosno da štiti dijete čak i onda kada spava te su leđa u potpuno vodoravnom položaju. Krović treba imati otvor za zračenje koji će omogućiti strujanje zraka, a djetetu ponuditi dobar pogled.

Djeca vole spavati u kolicima, stoga je malim bebama koje još uvijek ne znaju samostalno sjediti potrebno omogućiti potpuno ležeći položaj, zato kolica trebaju imati mogućnost prilagođavanja leđnog naslona. Na taj način djetetu možete omogućiti udobnu vožnju i miran san. Velika košara za kupovinu će vam uvijek dobro doći. U nju možete položiti namirnice iz trgovine, a u njoj najčešće možemo pronaći svašta; igračke, kreme za sunčanje, bočicu za vodu, ručnike, knjige, vlažne maramice, a vrlo često i kamenje, pijesak i komadiće grana.

Zapamtite, zbog svoje svrhe i želje za funkcionalnošću, kotači sportskih kolica su mali ali su vrlo izdržljivi i prikladni za sve terene. Zbog toga se ne trebate bojati da će se zračnica isprazniti te da će te se morati baviti popravkom kolica.

Pored funkcionalnosti je potrebno razmisliti o sigurnosti

Kišobran kolica baš kao i sva druga kolica moraju imati sigurnosni pojas za vezanje i uklonjivu zaštitu koja sprječava pad djeteta iz kolica. Moraju omogućavati jednostavno sjedenje i ustajanje te kočnice na gumama. Možete kupiti lijepa, funkcionalna i udobna dječja kolica po prihvatljivoj cijeni koja ćete upotrebljavati mjesece i mjesece te će postati nepogrešiv suputnik na svim obiteljskim izletima.  Na kraju krajeva, dijete se u kolicima može igrati, gledati knjige, jesti, piti, gledati okolinu i spavati. Svi znamo da je nakon dugih šetnji i izleta potreban dobar san za kojega se kaže da je zlata vrijedan. Umor i loše raspoloženje jednog obiteljskog člana može pokvariti cijeli izlet.

Stoga se pobrinite da i vi i vaše dijete uživate u vožnji.