Volimo se igrati

Sve što možda još niste znali o društvenim igrama i njihovom pozitivnom utjecaju na razvoj djeteta.

Odraslima se igra čini nezahtjevna, čak djetinjasto jednostavna. Igranje je ustvari nešto čemu dijete gravitira, iako mu za vrijeme njegovog razvoja strukturirane društvene igre mogu predstavljati poteškoće. Možda mu je potrebno više vremena da nauči pravila. Igranjem težih igara i uvažavanjem propisanih pravila djeca više razvijaju svoje kognitivne sposobnosti.

 Za roditelje je igranje društvenih igara prilika za:

 • učenje rješavanja problema
 • timski rad
 • razvoj komunikacijskih vještina
 • natjecateljski duh.

Djeca vole društvene igre jer:

 • provode vrijeme s roditeljima i braćom
 • mogu pobijediti odrasle lahko
 • se zabavljaju s prijateljima
 • se osjećaju voljenima.

KAKO ČESTO SE IGRATI?

Ako se vaše dijete voli igrati s vama, omogućite mu to, jer mu vaša nazočnost pruža osjećaj sigurnosti. Svakako je dobro i da se dijete ponekad igra samo, jer će si upravo tako sam određivati pravila i način igre, što pozitivno utječe na razvoj mašte. Pokušajte djetetu objašnjavati načine nove igre i nove situacije kako mu bilo zanimljivo i zabavno igrati se s vama. Lijepo je kada sve stvari i obaveze ostavimo sa strane te se posvetimo djetetu. Super je upoznavati se i razgovarati kroz igru.

5 POUČNIH ČINJENICA O DRUŠTVENIM IGRAMA

 1. RAZLIČITI MATERIJALI
  Djeca trebaju kroz razvoj doći u kontakt s različitim materijalima. Prije samog početka igre je ključno da istraže prostor za igru, figure i ostale komponente igre.

 2. JEDNOSTAVNA PRAVILA
  Prilikom igranja igara djeca trebaju poštovati pravila. Za manju djecu neka budu manje zahtjevna i jednostavno razumljiva, s malo pravila.

 3. ZAHTJEVNIJA PRAVILA
  Starija djeca se ponekad zasite neprestanog igranja jednakih igara, zato je dobro da su pravila igre prilagodljiva i da postoji više načina igre.

 4. IZAZOV
  Tijekom igre društvenih igara djeca razvijaju svoje vještine. Igra neka zato sadrži memoriranje, dodirivanje, verbalne i komunikacijske komponente i misaone strategije koje potiču kognitivni razvoj djeteta.

 5. ISTRAŽIVANJE I UČENJE
  Kada se djeca rode, počnu procesirati informacije. Zbog toga mogu već s 18 mjeseci kompleksno razmišljati o danom zadatku. Važno je da je njihov razvoj uvjetovan pravim motivatorima: bojama, oblicima, vremenom. Igra uključuje sve to i zato je odlična pomoć pri istraživanju i učenju.

RASTEM, KORAK PO KORAK, IGRU PO IGRU

Između 12 i 18 mjeseci starosti djetetova igra se temelji na percepciji i motoričkim sposobnostima, sastoji se od istraživanja realnosti, okretanja i slaganja predmeta. Igra tada uvjetuje razvoj njihovog samopouzdanja i istraživanja te mijenja njihov pogled na svijet i realnost.

2 GODINE +

To je starost kod koje djeca zavole simbole. Stvari tada tretiraju kao simbole koji ih podsjećaju na nešto drugo. Upravo tako se uče igrati u društvu te mogu zamisliti stvari i osobe koji nisu stvarni.

3 GODINE +

Dijete prepoznaje boje, oblike i ostale elemente igre. Zna detaljno opažati i vidjeti razlike. Sada je spremno na društvene igre, iako uglavnom želi biti glavni protagonisti igre i pobijediti.

4 GODINE +

Dijete je naučilo surađivati. Obožava se povezivati s prijateljima kako bi pobijedilo zajedničkog neprijatelja, a također uči gubiti. Sada razumije uzročno-posljedičnu vezu između dva elementa.

5 GODINA +

Dijete je sposobno igrati strateške igre. Između dvije različite opcije zna izabrati bolju/pobjedničku. Njegova svjesnost vlastitog pamćenja mu pomaže u svim fazama igre koja može postati dulja i kompleksnija.

…99 GODINA +

Čak i odrasli uživaju u igranju društvenih igara s prijateljima, djecom ili unucima.   

 

Najvažnije je da se dijete nauči snalaziti u neočekivanim situacijama kao što je sreća ili iznenađenje. Pomozite mu razumjeti da ishod igre nije ovisan samo o njemu.