5 prijedloga za provođenje slobodnog vremena u toplini doma

Djeca najčešće svoje slobodno vrijeme provode ispred televizijskih i kompjuterskih ekrana. No, nemojte zaboraviti da prekomjerno gledanje televizije i igranje kompjuterskih igara može imati negativne posljedice koje se najviše odražavaju kroz djetetove osjećaje.

Nedostaje li vam ideja kako provoditi slobodno vrijeme sa svojim najmlađima u toplini vlastitoga doma? Budite bez brige! U nastavku vam nudimo nekoliko prijedloga za ugodno provođenje slobodnog vremena u okrilju toploga doma.

Razvijanje domišljatosti i poticanje ka kreativnosti

Čitanje knjiga nije samo za školske kupe. Djeca bi trebala i kod kuće čitate knjige pomoću kojih razvijaju svoj izmišljeni svijet te razvijaju svoje sposobnosti čitanja.

Jeste li znali?  Stručnjaci preporučuju da djeca što češće čitaju na glas. Glasno čitanje najviše pomaže prilikom razvoja čitanja, a roditelji na taj način mogu vidjeti koje su djetetove jake i slabe strane. Nakon svakog čitanja bi trebali razgovarati o razumijevanju pročitanog. Razgovarajte o osjećajima i emocijama te o tome na koji način ste doživjeli priču.
Jeste li znali? Stručnjaci preporučuju da djeca što češće čitaju na glas. Glasno čitanje najviše pomaže prilikom razvoja čitanja, a roditelji na taj način mogu vidjeti koje su djetetove jake i slabe strane. Nakon svakog čitanja bi trebali razgovarati o razumijevanju pročitanog. Razgovarajte o osjećajima i emocijama te o tome na koji način ste doživjeli priču.

Jeste li s djetetom pročitali knjigu koja je ostavila odličan utjecaj? Odlično! Upotrijebite je kako inspiraciju za stvaranje! Dijete može nacrtati svoga najdražeg junaka ili najdraži prizor iz priče.

Možete stvarati pomoću HAMA kuglica, plastelina ili s bilo kojim drugim materijalom (papir, drvo, tekstil…) kojega pronađete u kući. Konačni produkt možete objesiti na zid ili postaviti na neko vidljivo mjesto. Djeca vole ukrasiti svoju okolinu sa svojim kreativnim proizvodima.

Slaganje, slaganje i još jednom slaganje

Slagalice su odlična ideja za provođenje slobodnog vremena. Izuzetno su korisne jer pomažu prilikom razvijanja kognitivnih sposobnosti, fine motorike, divergentnog razmišljanja, a istovremeno uče dijete sistematičnom pristupu rješavanja problema te strpljivosti.

Slaganje ne mora biti asocijacija na samo klasične slagalice! Ne zaboravite kocke! Lego kocke su odlična ideja za veliku i malu djecu, a obitelji se odlučuju za njih već godinama. Igranje s Lego kockama su doživjele već i generacije naših roditelja!

Novost u Bubamari su Lego kocke Dots!
Novost u Bubamari su Lego kocke Dots!

Jesu li vašem djetetu klasične Lego kocke postale monotone? Bez brige! U Bubamarinoj internetskoj ponudi pored klasičnih Lego kocki možete pronaći Lego DUPLU kocke za najmlađe te druge tematske Lego kocke; Lego Friends, Lego Star Wars, Lego Batman, Lego DisneyLego Minecraft, Lego Harry Potter i druge.

Kućanske obveze mogu biti prava zabava

I sami znamo da se kućanske obveze čine malo dosadne. No, ne mora uvijek biti tako!

Pobrinite se da djeca odrade one obveze koje nisu prezahtjevne. Kućanskih obveza nikada ne nedostaje – od pranja prozora, metenja, pospremanja i pranja odjeće. Pitajte svoje dijete koja kućanska obveza mu je najdraža te kako bi želio pomoći. Zajedno možete napraviti popis koje kućanske obveze mora obaviti pojedini obiteljski član.

Izuzetno zabavna kućanska obveza je kuhanje! Pitajte svoje dijete što želi imati za ručak te prilikom pripreme kojega jela bi htjelo sudjelovati. Možda možete pronaći neki stari obiteljski recept kojega je pripremala vaša baka prije puno godina te ga možete zajedno isprobati.

Proljetno vrijeme je odličan trenutak za uređivanje vrta i okolice kuće. Sa svojim grabljicama, lopatom i ostalim dodacima za vrt će vam vaše dijete s veseljem uskočiti u pomoć.
Proljetno vrijeme je odličan trenutak za uređivanje vrta i okolice kuće. Sa svojim grabljicama, lopatom i ostalim dodacima za vrt će vam vaše dijete s veseljem uskočiti u pomoć.

Vrijeme je za učenje! 

Tako je! Ni učenje nije samo za školske klupe. Postoji puno načina pomoću kojih možete potaknuti svoje dijete na učenje stranog jezika, razvijanje matematičkih sposobnosti i usvajanju drugog korisnog znanja! Za zabavno učenje će se pobrinuti obrazovne vježbe, igračke i društvene igre.

Osim učenja stranog jezika i čitanja, dijete u svom domu može naučiti i druge vještine, poput sviranja instrumenta.

Naravno da ne trebate potrošiti cijelo bogatstvo prilikom izbora glazbenog instrumenta! Djeca će se razveseliti i dječjem instrumentu kojega možete kupiti po niskoj cijeni.  Tako će te vidjeti je li vaše dijete uistinu zainteresirano ili će nakon nekoliko tjedana odustati od učenja i sviranja glazbenog instrumenta.
Naravno da ne trebate potrošiti cijelo bogatstvo prilikom izbora glazbenog instrumenta! Djeca će se razveseliti i dječjem instrumentu kojega možete kupiti po niskoj cijeni. Tako će te vidjeti je li vaše dijete uistinu zainteresirano ili će nakon nekoliko tjedana odustati od učenja i sviranja glazbenog instrumenta.

Odlična ideja za obiteljsko druženje su karaoke. Odaberite svoje i djetetove najdraže pjesme i zabava može početi!

Igranje društvenih igara za cijelu obitelj

Odaberite društvene igre koje će moći igrati svi članovi obitelji. U klasične društvene igre koje možete pronaći u Bubamari spadaju Čovječe ne ljuti se, Četiri u nizu, karte, Crni Petar i druge.

Društvene igre mogu biti jako poučne. U Bubamarinoj ponudi imamo odlične igre za stimulaciju dječjih glavica, a to su igre robne marke Brainbox. U našoj Brainbox ponudi možete pronaći različite poučne igre kroz koje djeca uče o različitim temama; od najosnovnijih slova i brojeva pa sve do poučnog upoznavanja svjetskih gradova ili prekrasnih svjetskih ljepota. Izuzetno popularna igra su karte koje pripovijedaju, one potiču razvijanje mašte te nam omogućuju da na vlastiti način smislimo svoju priču.

Vrlo su zanimljive misaone igre koje djeca mogu igrati sama. Misaone igre stimuliraju djetetov mozak te ga potiče k razmišljanju i sistematičnom rješavanju različitih problema. U tu kategoriju spadaju križaljke, sudoku, povezivanje točkica s crtama i brojne druge inovativne misaone igre.

IQ Puzzle Pro je zanimljiva misaona igra primjerena za djecu stariju od 6 godina. Izazov riješiš tako da sastaviš 2D ili 3D piramidu! Komplet sadrži 12 izazova i nudi tri načina igranja te različite razine težine.
IQ Puzzle Pro je zanimljiva misaona igra primjerena za djecu stariju od 6 godina. Izazov riješiš tako da sastaviš 2D ili 3D piramidu! Komplet sadrži 12 izazova i nudi tri načina igranja te različite razine težine.

Tjelesna aktivnost i puno svježeg zraka 

Odlična ideja za održavanje zdrave tjelesne aktivnosti je zajednička jutarnja tjelovježba. Na internetu možete pronaći različite video vodiče za razgibavanje, pa čak i one namijenjene djeci i obiteljima.

Ne zaboravite se gibati na svježem zraku. To je izuzetno važno za djecu ali i odrasle. Pomoću nekoliko igračaka i dodatak za igranje veliko dvorište možete promijeniti u pravi zabavni park za vaše najmlađe. Možete se odlučiti i za zabavu na otvorenom, igra pješčanikom, na toboganu, trampolinu i ljuljački će se pobrinuti za odličnu zabavu – i to kod kuće!

Kućice za igranje su jedne od najdražih dječjih igračaka. Najčešće se koriste za igru na otvorenom, no ukoliko imate dovoljno prostora možete ih postaviti u svoj dom.
Kućice za igranje su jedne od najdražih dječjih igračaka. Najčešće se koriste za igru na otvorenom, no ukoliko imate dovoljno prostora možete ih postaviti u svoj dom.