9 najčešćih pitanja (i odgovora) o triciklima

Je li vaš mališan već prerastao svoja dječja kolica ili želi biti aktivniji tijekom dnevnih šetnji? Onda je došlo vrijeme da razmislite o kupovini tricikla. Mališani ih obožavaju!

U velikoj ponudi tricikala je ponekad teško odlučiti koji će biti idealan za naše dijete odnosno za potrebe vaše obitelji. U nastavku će te pronaći odgovore na najčešća pitanja koja se pojavljuju prije kupnje dječjeg tricikla.

Kada je vrijeme za kupnju dječjeg tricikla?

O kupovinu dječjeg tricikla je potrebno razmisliti onda kada dijete preraste duboku košaru I kada već samostalno zna sjediti. Roditelji se odluče za kupovinu otprilike kada je dijete staro oko jedne godine. Minimalna starost, odnosno visina djeteta te maksimalna težina koju tricikl može podnijeti je određena sa strane proizvođača te se razlikuje po modelima. Za maksimalnu sigurnost prilikom upotrebe tricikla, uvjerite se da je artikl primjeren težini, visini odnosno starostivašeg djeteta. Također, poštujte upute za upotrebu te određene funkcije prilagodite preferencijama i starosti svojega djeteta.

Mogu li upotrebljavati tricikl umjesto sportskih kolica?

Naravno! Brojne obitelji upotrebljavaju tricikl umjesto sportskih kolica. Neka djeca se radije upute u šetnju triciklom.

Tricikle možemo složiti baš poput kišobran kolica, tako da ne zauzimaju puno prostora. Zbog svojih malih dimenzija složeni tricikl možemo jednostavno spremiti u prtljažnik automobila.
Tricikle možemo složiti baš poput kišobran kolica, tako da ne zauzimaju puno prostora. Zbog svojih malih dimenzija složeni tricikl možemo jednostavno spremiti u prtljažnik automobila.

Koji tricikl odabrati za najveću udobnost mališana?

Tricikli koji imaju podložen sjedeći dio i naslon za leđa su najčešće najudobniji za naše mališane. Dok dijete još uvijek ne zna voziti samostalno te mu je potrebna pomoć roditelja, dodatni naslon za noge će dobro doći za udobnost. Jedna od odličnih funkcija tricikla je okretanje sjedala zbog čega se mališani mogu jednostavnije i brže popeti na njega.

Zašto je dobro da su tricikli opremljeni s krovićem?

Tijekom šetnje su djeca izložena različitim vremenskim uvjetima. Isto kao i krović na dječjim kolicima, tricikl je opremljen sa krovićem koji će štititi vašeg mališana od neugodnih kišnih kapljica ili štetnih UV zraka. Neki krovići se mogu okretati za 360 stupnjeva. Krović možete ukloniti kod većih tricikala kada dijete bude spremno na samostalnu vožnju.

Mora li tricikl biti složljiv?

Obiteljima koje dosta često odlaze na dalja putovanja predlažemo da razmisle o kupovini složljivog tricikla. Tako ga možete složiti na način da zauzima jako malo prostora te ga bez problema smjestili u prtljažnik automobila. Isto tako složeni tricikl možete ponijeti ukoliko idete na put avionom.

Složeni tricikl zauzima jako malo prostora te je izuzetno praktičan za obitelji koje češće putuju.
Složeni tricikl zauzima jako malo prostora te je izuzetno praktičan za obitelji koje češće putuju.

Moramo li biti pozorni na konstrukciju i kotače tricikla?

Prije kupnje dječjeg tricikla uvjerite se da je konstrukcija dovoljno čvrsta te da je donji dio tricikla primjeren za teren po kojem će te se najčešće voziti. Živahniji tereni zahtijevaju malo veće kotače i masivniju konstrukciju. Kotači tricikala se međusobno razlikuju po materijalima. Gumeni kotači zasigurno pružaju tihu i udobnu vožnju.

Mora li tricikl imati prilagodljivu ručku?

Mogućnost prilagođavanja visine ručke je posebno važna u obitelji u kojoj se roditelji znatno razlikuju po visini. U  tom slučaju se uvjerite da je ručku moguće prilagoditi tako da je bez napora mogu dosegnuti jedan i drugi roditelj. Samo tako će vaša kralježnica tijekom guranja tricikla ostati u optimalnom i udobnom položaju. Ručku za guranje možete bez problema ukloniti onda kada dijete postane spremno za samostalnu vožnju tricikla.

Brojni tricikli roditeljima nude potpun nadzor nad upravljanjem, dok djeca bezbrižno opažaju okolinu. Dodatnu sigurnost i nadzor omogućuje mogućnost blokade volana. Kasnije, kada dijete malo odraste se može samostalno voziti.
Brojni tricikli roditeljima nude potpun nadzor nad upravljanjem, dok djeca bezbrižno opažaju okolinu. Dodatnu sigurnost i nadzor omogućuje mogućnost blokade volana. Kasnije, kada dijete malo odraste se može samostalno voziti.

Koje dodatke je najbolje odabrati prilikom izbora dječjeg tricikla?

Neki tricikli su dodatno opremljeni zanimljivim dodacima kao što su volan, truba, mjenjač, svjetlosni i zvučni efekti koji mališane još više privuku ka vožnji. Prilikom kupnje nekih modela će te dobiti praktične dodatke kao što su na primjer uklonjiva torba za potrepštine. Tricikli su najčešće opremljeni ručkom na koju možete objesiti torbu za kolica. Tako će te pri ruci imati sve što bi vam moglo biti potrebno tijekom šetnje. Oni roditelji koji sa svojom djecom često idu u kupovinu predlažemo da razmisle o artiklu s košaricom za odlaganje stvari.

Kako možete prilagoditi tricikl djetetovoj starosti?

U pravilu svi tricikl nude više mogućnosti podešavanja koje možete prilagođavati po željama i potrebama vaše obitelji. Ukoliko imate u planu tricikl češće upotrebljavati, smisleno je razmisliti o onom koji nudi više praktičnih funkcija.

Brojni modeli tricikala omogućavaju prilagođavanje s obzirom na potrebe vašega mališana.
Brojni modeli tricikala omogućavaju prilagođavanje s obzirom na potrebe vašega mališana.

Na početku upotrebe dječjeg bicikla se djeca ne voze samostalno. Roditelji ga guraju pomoću ručke. U tom slučaju se blokira okretanje pedala i prednjih kotača. To znači da dijete ne utječe na smjer i brzinu vožnje te da tijekom šetnjice može bezbrižno gledati okolinu. Bicikl se može pomicati bez upotrebe pedala. Brojni tricikli se upotrebljavaju umjesto sportskih (kišobran) dječjih kolica.

Kada je dijete već dovoljno veliko i samostalno može upotrebljavati tricikl, možete opustiti pedale, maknuti blokadu volana i ogradicu te mu na taj način možete omogućiti samostalno upravljanje i vožnju.

Prilagodbe i druge mogućnosti se razlikuju prema modelima. Predlažemo da prije kupnje proučite sve mogućnosti prilagodbe tricikla.

Vožnja tricikla potiče razvoj grube motorike te djetetu pomaže stvoriti zdrav odnos prema redovnoj sportskoj aktivnosti te aktivnog proživljavanja slobodnog vremena.

Želimo vam puno ugodnih trenutaka u šetnji, a vašim najmlađima veselo opažanje svijeta i okolice s tricikla!