Igrajmo se!

Društvene igre izvrsne su i za djecu i za odrasle. Iznad svega, one su prekrasan alat za učenje, povezivanje i zabavu. Predstavljamo vam sve što još možda ne znate o društvenim igrama i njihovom pozitivnom utjecaju na djetetov razvoj.

O društvenim igrama

Kako se igrati naučimo u djetinjstvu. Odraslima je igra zahtjevna, djeci je laka. Igranje je nešto čemu dijete teži, strukturirane društvene igre mogu mu predstavljati veći problem tijekom razvoja. Možda će im trebati malo vremena da nauče pravila. Igrajući teže igre i poštujući propisana pravila, djeca ipak više razvijaju svoje kognitivne sposobnosti.

Igranje društvenih igara izvrsna je prilika za:

 • učenje rješavanja problema i
 • timski rad,
 • razvoj komunikacijskih vještina i
 • natjecateljski duh,
 • provođenje vremena s tatom i mamom te
 • zabavljanje s prijateljima.

Koliko često se igrati?

Ako se vaše dijete voli igrati s vama, dopustite mu da to učini jer mu vaša prisutnost daje osjećaj sigurnosti. U svakom slučaju, ponekad je dobro da se dijete igra samo jer može postaviti svoja pravila i priču o igri, što pozitivno utječe na razvoj njegove mašte. Pokušajte im ostati u blizini objašnjavajući nove igre i situacije tako da će igra biti zabavna i zanimljiva vašem djetetu, a dijete će imati osjećaj da se zajedno igrate. Lijepo je kad sve stvari možemo ostaviti po strani i posvetiti se svom djetetu. Super je kad se upoznamo i razgovaramo kroz igru.

5 poučnih činjenica o društvenim igrama

 1. RAZLIČITI ELEMENTI U svom razvoju djeca trebaju doći u kontakt s raznim elementima društvene igre. Prije igranja presudno je da djeca imaju vremena istražiti područje za igru, figure i druge dijelove igre.
 2. SLIJEDITI UPUTE Pri igranju igara djeca se moraju pridržavati uputa. Za mlađu djecu trebala bi biti manje zahtjevna i lako razumljiva, s manje pravila.
 3. VIŠE NAČINA IGRANJA Starija djeca se ponekad umore od neprestanog igranja istih igara pa je dobro ako su pravila igre fleksibilna, a igra ima nekoliko načina igranja.
 4. IZAZOV Dok igraju društvene igre, djeca razvijaju različite vještine. Kvalitetna društvena igra sadrži elemente pamćenja, dodira, verbalne i komunikacijske komponente te misaone strategije koje promiču djetetov kognitivni razvoj i predstavljaju im stalni izazov.
 5. ISTRAŽIVANJE I UČENJE Kada se bebe rode, počinju obrađivati ​​informacije. Kao rezultat, čak i sa 18 mjeseci mogu složeno razmišljati o zadanom zadatku. Važno je da je njihov razvoj uvjetovan pravim stimulansima: bojama, oblicima, vremenom. Igra uključuje sve ovo i stoga je izvrstan alat za istraživanje i učenje.

Pametne igre izvrstan su izbor jer omogućuju djetetu samostalnu igru i pronalazak rješenja.
Pametne igre izvrstan su izbor jer omogućuju djetetu samostalnu igru i pronalazak rješenja.

Rastem, korak po korak, igru za igrom

PRVE IGRE

Između 12 i 18 mjeseci dječja igra temelji se na percepciji i motoričkim vještinama, sastoji se prvenstveno od istraživanja stvarnosti, prevrtanja i slaganja predmeta. Tada igra uvjetuje razvoj njihovog samopouzdanja i istraživanja, što mijenja njihov pogled na svijet i stvarnost.

U tom periodu će najzanimljivije biti veće puzzle, velike kocke i interaktivne igračke koje nude bogatu i raznoliku igru.

Slonić Loni potiče djetetovu znatiželju, govornu aktivnost i osjećaj za ritam.
Slonić Loni potiče djetetovu znatiželju, govornu aktivnost i osjećaj za ritam.

2 GODINE +

Ovo je dob u kojoj se djeca zaljubljuju u simbole. Zatim se prema predmetima odnose kao prema simbolima koji ih podsjećaju na nešto drugo. Također, mogu početi zamišljati predmete i osobe koji nisu stvarni, tada uče i igrati se u društvu.

U ovom periodu možete isprobati memori igru ili višedijelne slagalice.

3 GODINE+

Dijete prepoznaje boje, oblike i ostale elemente igre. Također, zna pomno promatrati i vidjeti razlike. Tada je spreman za društvene igre, iako većim dijelom želi biti glavni protagonist igre i pobijediti.  

U ovom periodu društvene igre s jednostavnim pravilima postaju zanimljive - Domino, Čovječe ljuti se, jednostavnije edukativne igre poput Edukativna igra 20 u 1 i slično.

5 GODINA +

Dijete napokon uči surađivati. Voli se igrati ​​s prijateljima kako bi pobijedio zajedničkog neprijatelja, a uči i gubiti. Sada razumije uzročno-posljedičnu vezu između dva elementa.

U to vrijeme su igre s kartama popularne - klasični Uno ili Crni Petar, igre poput Dame i drugih igara s kockama također su zanimljive. Odaberite igre koje će djecu na zabavan način educirati o različitim temama - Učenje kroz igru ​​ili Interaktivna abeceda.

7 GODINA +

Dijete je sposobno igrati strateške igre. Zna između dviju različitih opcija odabrati onu bolju / pobjedničku. Njegova svijest o vlastitom pamćenju pomaže mu u svim fazama igre, koje mogu postati duže i složenije.

Odaberite složenije igre koje će izazvati vještine strateškog razmišljanja vašeg djeteta, a popularni postaju i razni kvizovi, misaone igre i atlasi. 

do 99 GODINA

Odrasli također uživaju igrajući društvene igre. Bilo sa svojom djecom, unucima ili jedni s drugima.

Ako kupujete društvenu igru ​​za odraslu osobu, pobrinite se da je dovoljno izazovna (npr. Slagalica s mnogo dijelova) da je neće svladati prebrzo.

Ne zaboravite

Što je najvažnije? Dijete nauči sve ove vještine i nosi se s neočekivanim situacijama, u obliku sreće i iznenađenja. Pomozite mu da shvati da ishod igre ne ovisi uvijek samo o njemu.

Ne propustite

-15% popusta na sve društvene i misaone igre vrijedi do 11. listopada 2020. u trgovinama Bubamare i na bubamara.eu.

Cjelokupnu ponudu možete pogledati ovdje.