Igre na otvorenom

Još od djetetovog rođenja razvoj je obilježen podražajima i signalima iz okoline. Poticanje djeteta da razvija svoje motoričke sposobnosti kroz igru ključno je za zdrav razvoj. U mnogim slučajevima djeca žive sjedilačkim načinom života i imaju premalo mogućnosti za slobodnu igru i trčanje. To može negativno utjecati na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti i njihovih emocionalnih i kognitivnih sposobnosti.

Zdrav životni slog je bitan već od malih nogu te je ključ koji djetetu osigurava dobru budućnost. Djeci su za razvoj potrebni:

 • naučene dobre (i zdrave!) prehrambene navike,
 • poticanje k aktivnostima.

Učimo pokušavajući

Ponekad se roditelji brinu kako će dijete pasti ili naići na prepreku, pa žele spriječiti loša iskustva. To ometa djetetov razvoj. Bez pada i prevladavanja prepreka nema napretka. Trčanje, zapinjanje i ustajanje tri su glavne aktivnosti koje pomažu djetetu da razvije svoje motoričke sposobnosti, pronađe ravnotežu i poboljša koordinaciju.

Motorički razvoj podupiru tri ključna faktora:

 • živčani sustav koji "programira" kretanje,
 • kosti, mišići i zglobovi koji izvode te pokrete,
 • okruženje koje predstavlja motivaciju za kretanje.

Je li vaše dijete dovoljno aktivno?

Svako se dijete razvija na svoj način te se moraju uvažavati njegov individualni karakter i predispozicije. No, preporučuje se da ga potaknete da isprobava nove aktivnosti i tako stekne nova iskustva. To je jedini način da osigurate zdrav i uravnotežen rast.

Igra na otvorenom dobra je odluka s obzirom da dijete vani udiše svjež zrak te se kreće na sunčevoj svjetlosti. Jednako je važno da se dijete kreće i da je aktivno u stanu čak i onda kada je vani loše vrijeme i djeca ne mogu igrati vani.

Vaše dijete se neprestano kreće

Poduprite njegov izbor tako da ga često vodite u park i organizirate aktivne igre u kući. Ali imajte na umu da djeci treba i tiho, mirno vrijeme. Pripremite ugodan i udoban kutak u svom stanu u kojem možete čitati priče svom djetetu.

Vaše dijete voli mirne igre 

Poštujte njegov izbor; vaše dijete je očito mirnije i opuštenije prirode. Igrajte se s njim na tepihu ali zapamtite da se kretanje preporučuje djeci svih dobnih skupina. Otiđite u šetnju parkom i pokušajte se aktivno igrati s djetetom čak i u stanu.

Vaše dijete voli oboje; aktivne i mirne igre

To je vrlo dobro. Nastavite ga poticati na igranje na oba načina. To je najbolji način za zdrav i uravnotežen razvoj. Tijekom dana se igrajte vani, a večeri prije spavanja provedite igrajući opuštenije igre.

Što kažu stručnjaci?

Još od djetetovog rođenja razvoj obilježavaju podražaji i signali iz okoline. Poticanje vašeg djeteta da razvija svoje motoričke sposobnosti kroz igru ključno je za zdrav razvoj.

Korisni savjeti za djetetovo gibanje

 • Igra je sama po sebi zabavna i predstavlja najbolji način učenja motoričkih vještina. Uvjerite se da vaše dijete ima dovoljno mogućnosti za igru i to svaki dan.
 • Za djecu je igranje s roditeljima važan izvor motivacije jer im omogućava učenje imitacijom. Igra s roditeljima pomaže djetetovom samouvjerenju te još bolje poveže dijete i roditelje.
 • Ne dozvolite da dijete vidi vaš strah kada padne, dozvolite mu eksperimentirati. Ne pokazujte previše brige ukoliko vaše dijete padne jer ga to može prestrašiti. Štitite svoje dijete ali to činite na nevidljiv način tako da se vaše dijete svejedno može slobodno gibati. Bodite izvor utjehe kada je djetetu potrebna.
 • Ohrabrite dijete kada mu nešto ne uspije. Neka pokuša još jednom i neka vjeruje u sebe. Veselite se i najmanjim uspjesima.

Rastem, korak po korak, igru po igru

Prekretnice motoričkog razvoja se razlikuju od pojedinca do pojedinca. Vještine se mogu naučiti vježbanjem.

 • 12 mjeseciBebe uče stajati i prave svoje prve korake. Tada još uvijek hodaju s raširenim nogama, pokušavajući naći ravnotežu.
 • 18 mjeseciRavnoteža se poboljšava i hodanje postaje stabilnije. Djeca otkrivaju radost u penjanju po predmetima ili preko njih.
 • 24 mjesecaDjeca pronalaze ravnotežu na jednoj nozi i počinju trčati. Prvi puta ih možete vidjeti kako bacaju i skaču.
 • 36 mjeseciGibanje postaje samostalno i jednostavno, zato se djeca osjećaju samouvjereno u otkrivanju okoline. Uživaju u bacanju i udaranju lopte, no sada njihova bacanja uglavnom dosegnu željeni cilj.

Podupiranje vašega djeteta da razvija svoje motoričke sposobnosti kroz igru je ključno za zdrav razvoj.