Kako odabrati odgovarajući bicikl?

Kupovina prvog bicikla za dijete je zanimljiv, ali zna biti i kompliciran posao. Svi roditelji postavljaju pitanje kako odabrati pravi bicikl za svoje dijete. Za početak, bitno je znati da gledamo dimenzije kotača, a ne veličinu okvira, kao što je to slučaj kod kupovine bicikla za odrasle.

Dječji bicikl je potrebno birati prema dobi i visini samog djeteta te mijenjati ih sukladno razvoju djeteta. Primjerice, preporuka je djetetu starosti 2-4 godine kupiti bicikl s kotačima veličine 12“ (cola, inča). To je generalno pravilo, a sve ovisi o visini i motoričkim sposobnostima djeteta.

Godine          Visina (cm)       Preporučena veličina

1 – 4 godina     85 – 100          Guralice, tricikli

2 – 4 godina     85 – 100          bicikli sa 12“ (inčnim) kotačima

3 – 5 godina     95 – 110          bicikli sa 14“ (inčnim) kotačima

4 – 7 godina    110 – 120         bicikli sa 16“ (inčnim) kotačima

Bitno je da dječji bicikl bude što kvalitetnije izvedbe, zbog činjenice da djeca u početku padaju, bacaju bicikl na pod i nisu pažljiva.

Kako znati da li je bicikl prave veličine?

  • sjedeći na biciklu sa rukama na upravljaču, vaše dijete mora biti u mogućnosti da dodirne zemlju sa obje noge
  • kada dijete opkorači bicikl, prije nego što sjedne, srednja prečka mora biti nešto ispod prepona (oko 2 cm), tako da dijete stoji čvrsto na zemlji sa obje noge
  • kada kupujete bicikl s ručnim kočnicama za starije dijete, pobrinite se da dijete može stisnuti kočnice sa dovoljno pritiska da zaustavi bicikl