Kako se pobrinuti za prve zubiće

Je li vašem djetetu već izrastao prvi zubić?

Jeste li već započeli s brigom za usnu higijenu? Još ne? O joj! Još uvijek nije kasno, no nemojte više odgađati!

Započnite s čišćenjem usne šupljine već u prvim mjesecima života. To možete učiniti čistom i vlažnom gazom, a još je bolje ako koristite mekani materijal od mikrovlakana koji nježno čisti i masira bebine desni.

Stomatološki stručnjaci jedini su koji vjeruju da je oralna higijena važna čak i kada naši mališani nemaju niti jedan zub.

Jeste li znali? Karijes ili propadanje zubi je najčešća kronična bolest kod djece. Njegu malih zubi treba započeti što prije i trebala bi biti redovita.

Kada prvi puta posjetiti stomatologa?

Dijete bi trebalo prvi put odvesti stomatologu kada mu počnu rasti prvi mliječni zubi. Tada će stomatolog početi naručivati vaše dijete na preventivne preglede svakih šest mjeseci.

Kakva bi trebala biti djetetova prva četkica za zube?

Odaberite onu koja ima meka i zaobljena vlakna koja će nježno ukloniti zubne naslage, a ujedno zaštititi zubnu caklinu. S takvom četkicom možete očistiti i jezik te desni prije nego što prvi zub izbije na površinu. Odaberite četkicu koja ima štit i sprječava da bi se četkica gurnula preduboko u usta.

Dječju četkicu za zube trebate mijenjati s vremena na vrijeme, isto kao i četkicu za odrasle.

Prvu dječju četkicu nemojte baciti u smeće nego je pospremite kao uspomenu za dijete u vrećicu ili kutijicu, tako da joj možete pridružiti i prve mliječne zube koje će odnijeti zubić vila.

Što je sa zubnom pastom?

Većina roditelja se često pita koliko zubne paste treba istisnuti kako bi zubi bili dobro oprani.

Oprezno postupajte sa zubnom pastom! Puno je važnije temeljito četkanje. Do druge godine koristite pastu napravljenu za malu djecu. Nemojte upotrebljavati uobičajenu pastu koju djeca mogu progutati.

Koliko često?

Pranje zubi treba postati rutina i može biti super zabavna. Vaša dječica mogu prati zubiće uz veselu pjesmicu koja govori o klimavom zubiću.

Kasnije pratite i pomažite svom djetetu prilikom pranja zubi (ništa nije loše ako zajedno perete zube do prvih školskih dana). Potrebno je provjeriti da dijete ne pere samo nekoliko prednjih zubi već i da pere zubiće u zadnje dijelu, što će u početku biti vrlo teško postići.

Još nešto o zubnom koncu

Pitajte svoga stomatologa kada bi dijete trebalo početi koristiti zubni konac, ali uglavnom je to onda kada se dva zuba počnu doticati. To se najčešće prvo dogodi kod stražnjih zubi. Na početku će te morati pomoći svom djetetu pri tome, no ne brinite jer će jako brzo usvojiti tu vještinu. Učenje možete olakšati nastavkom za zubni konac. Dijete na početku što više nadzirite sve dokle se na nauči samostalno koristiti zubni konac.

OPREZ! Četkica za zube nije igračka! Nikada nemojte dopustiti svom djetetu da se igra i trči sa zubnom četkicom u ustima.