Odabir autosjedalice

Osnovno pravilo kupnje autosjedalice je uzeti u obzir dob, visinu i težinu vašeg djeteta. Preporučamo da umjesto rabljene, radije kupite novu autosjedalicu. To vrijedi pogotovo u primjeru ako ne znate kako je bila korištena rabljena autosjedalica. Svaki sudar, čak i najmanji, može utjecati na sigurnost koju nudi autosjedalica.

GRUPE AUTOSJEDALICA:

Grupa 0+: dječja autosjedalica namijenjena djeci do 13 kilograma tjelesne težine ili od rođenja do 12 mjeseci starosti.

Grupa I: dječja autosjedalica namijenjena djeci od 9 do 18 kilograma tjelesne težine ili djeci u dobi od 9 mjeseci do 4 godine.

Grupa II, III: dječja autosjedalica namijenjena djeci od 15 do 36 kilograma tjelesne težine ili djeci od 3 do 12 godina.

Grupa I, II, III: dječja autosjedalica namijenjena djeci od 9 do 36 kilograma tjelesne težine ili u dobi od 9 mjeseci do 12 godina.

ISOFIX SISTEM

Najnoviji sistem ISOFIX jamči najvišu razinu sigurnosti. Isofix sistem pričvršćivanja imaju samo autosjedalice grupe O + i I (dakle, do 18 kg težine djeteta). Sistem Isofix omogućava iznimno brzu i pravilnu instalaciju. Autosjedalicu postavljamo u automobil u nekoliko sekundi, prilikom čega ne postoji mogućnost nepravilnog pričvršćivanja. Važna prednost je u tome što, u slučaju sudara autosjedalice s ISOFIX sistemom smanjuju sile koje, u slučaju sudara, utječu na dijete. Većina novijih modela automobila je već opremljena sigurnosnim točkama pričvršćenja za sigurno pričvršćivanje autosjedalica s Isofix sistemom. Potrebno je točno se pozanimati da li vaš model automobila omogućava postavljanje sa Isofix sisteomom prije kupnje takve autosjedalice.

Za autosjedalice grupe Il i III, točke pričvršćivanja ISOfix-a se koriste samo za sigurniju instalaciju autosjedalice, a dijete mora obavezno biti vezano sigurnosnim pojasevima.

POSTAVLJANJE AUTOSJEDALICE

Različite autosjedalice omogućavaju različito postavljanje. Neke autosjedalice omogućavaju postavljanje u smjeru vožnje, dok se neki postavljaju u suprotnom smjeru vožnje (pogledajte upute proizvođača). Putovanje u suprotnom smjeru je najsigurniji način putovanja, jer su leđa, glava i vrat djeteta ravnomjerno zaštićeni i bolje poduprti nego kod sjedenja u smjeru vožnje prilikom putovanja.

Kada je u pitanju sigurnost vašeg djeteta, budite zahtjevni. Nemojte se zadovoljiti baš tako, u pitanju je vaše dijete. Također se preporučuje da kupite autosjedalicu u specijaliziranoj prodavaonici s proizvodima za djecu jer će prodajno osoblje u tim prodavaonicama znati najbolje predstaviti autosjedalicu i, skupa sa vama, izabrati najbolje za vaše dijete. Naravno, osim sigurnosti je važna i udobnost, funkcionalnost i jednostavno postavljanje.

U Bubamari vam nudimo širok asortiman poznatih marki različitih autosjedalica.