Pobrinite se za sigurnost na putu

Svim roditeljima sigurnost njihove djece je na prvom mjestu. Ako ćete htjeti novorođenče dovesti iz bolnice, morat ćete u vrijeme trudnoće kupiti dječju autosjedalicu. U širokoj ponudi autosjedalica na tržištu važno je znati kako odabrati onu pravu za vaše dijete. 

Osnovno pravilo prilikom kupnje autosjedalice je da kupujete za primjerenu dob, visinu i težinu djeteta. Preporučamo vam da se radije, umjesto rabljene, odlučite za novu autosjedalicu. To vrijedi prije svega u primjeru, ako ne poznajete karakteristike autosjedalice. Svaki udarac, pa i najmanji, utječe na sigurnost autosjedalice. 

Koje skupine autosjedalica postoje? 

Dječje autosjedalice se dijele u kategorije ovisno o djetetovoj težini ili visini. Izbor pravilne kategorije izuzetno je važan za sigurnost i udobnost djeteta na putu. Ako je dijete preveliko ili preteško za autosjedalicu, u primjeru udarca, neće biti pravilno zaštićeno. 

Trenutno vrijede dva standarda - R44/04 i R129. Novi i-Size (ECER129) standard je zamijenio stari standard R44/04, izmđeu drugih zahteva, da su djeca do 15. mjeseca starosti u vožnji obavezno okrenuti obrnuto od smjera vožnje. Pri takvom namještanju su bebe i manja djeca najmanje izloženi većims tradanjima kralježnice u slučaju udarca. 

Detaljnija pojašnjenja vezana uz skupine su prikazana u tabeli ispod. 

Obrnuto od smjera vožnje 

Standard Težina/visina djeteta Približna dob djeteta
R44 Skupina 0
od 0 do 10 kg
od rođenja do približno 6–9 mjeseci
R44 Skupina 0+
od 0 do 13 kg
od rođenja do približno 12–15 mjeseci
R129 (i-size) Faza I
od rođenja do visine 105 cm
do 15. mjeseca
neke autosjedalice do 4. godine

 

Kombiniran smjer vožnje (u smjeru vožnje ili obrnuto od smjera vožnje)

Standard Težina/visina djeteta Približna dob djeteta
R44 Skupina 0+ in I
od 0 do 18 kg
od rođenja do 4. godine
R44 Skupina 0+, I in II
od 0 do 25 kg
od rođenja do 6. godine

 

U smjeru vožnje

Standard Težina/visina djeteta Približna dob djeteta
R44 Skupina I
od 9 do 18 kg
od 9 mjeseci do 4. godine
R44 Skupina I, II in III
od 9 do 36 kg
od 9 mjeseci do 11. godine
R129 (i-size) Faza II
od 100 do 135 cm
(u nekim vozilima 135 do 150 cm)
od 4. do 11. godine

 

Booster s potporom za leđa

Standard Težina/visina djeteta Približna dob djeteta
R44 Skupina II
od 15 do 25 kg
od 4. do 6. godine
R44 Skupina II in III
od 15 do 36 kg
od 4. do 11. godine

 

Booster (izrada sjedalice te kategorije će se u skladu s novim standardima ukinuti)

Standard Težina/visina djeteta Približna dob djeteta
R44

Skupina II in III
od 15 do 36 kg

od 4. do 11. godine
R44 Skupina III
od 22 do 36 kg i viši od 125 cm
od 6. do 11. godine

 

Ako se standard izmijeni, a autosjedalica je testirana standardom R44/04, nije ju potrebno odmah zamijeniti, jer je pravilno postavljanje jednako sigurno kao da je novija autosjedalica. 

S sistemom isofix z indikatorji pravilne namestitve boste avtosedež vedno pravilno pritrdili.
S sistemom isofix z indikatorji pravilne namestitve boste avtosedež vedno pravilno pritrdili.

Sustav Isofix

Najveću sigurnost zasigurno donosi sustav Isofix. Isofix sustav postavljanja je uvođenjem standarda i-size postao obvezan način postavljanja. Sustav isofix omogućava iznimno brzo i pravilno namještanje. Autosjedalicu namjestimo u automobil u nekoliko sekundi, bez brige da neće biti pravilno postavljena. Važna prednost je da se pri autosjedalicama sa sustavom Isofix smanjuju sile, koje prilikom mogućeg udarca djeluju na dijete. Većina novijih modela automobila je opremljena s predviđenim točkama za sigurno postavljanja autosjedalice s Isofixom. Prilikom kupnje takve autosjedalice je potrebno provjeriti ima li vaš automobil mogućnost postavljanja autosjedalice s Isofixom. 

Pri autosjedalicama skupine II i III se priključne točne Isofixa koriste da slično postavljanje autosjedalice, međutim, dijete mora obavezno biti zavezano pojasom automobila. 

Različni avtosedeži omogočajo različne načine namestitve.
Različni avtosedeži omogočajo različne načine namestitve.

Namještanje autosjedalice 

Različite autosjedalice omogućavaju različito namještanje. Neke autosjedalice omogućavaju namještanje u smjeru vožnje, a neke u obrnutom smjeru od smjera vožnje (važno je držati se uputa proizvođača). Putovanje u obrnutom smjeru od smjera vožnje je najsigurniji način putovanja, jer su kralježnica, glava i vrat djeteta jednako zaštićeni i bolje poduprti, nego kada dijete sjedi u smjeru vožnje. Ako je moguće, neka se dijete tako vozi sve do 18kg odnosno do dvije godine starosti. 

Kada se radi o sigurnosti vašeg djeteta, budite zahtjevni. 

Nemojte biti zadovoljni samo tako, jer se radi o vašem djetetu. Preporučamo da kupnju autosjedalice obavite u specijaliziranoj prodavaonici dječje opreme, jer će vam prilikom odabira pomoći i prodajno osoblje te izabrati najprimjereniju autosjedalicu za vaše dijete. Naravno da je osim sigurnosti važna i udobnost koju autosjedalica nudi, kao i funkcionalnost i jednostavno postavljanje. 

U prodavaonicama Bubamara nudimo vam širok odabir sigurnih kvalitetnih autosjedalica priznatih robnih marki Nuna, Joie, FreeOn, Maxi Cosi, Chicco i drugih. Naše iskusne prodavačice će vam s veseljem dati savjeti i pomoći kod odabira.