Razvoj govora i jezika kod djece

Kao buduća majka, već sam se radovala druženju s djetetom tijekom trudnoće. Igre, razgovori o svakodnevnim stvarima, pričanje bajki i, kao veliki ljubitelj knjiga, čitanje s djetetom. Jedva sam čekala trenutak kada će moje dijete prvi put reći mama, kada će početi govoriti prve riječi, govoriti mi, razgovarati sa mnom...

Stručni izvori kažu da je djetetov govorni razvoj najintenzivniji u predškolskom razdoblju, a započinje u trudnoći i nastavlja se rođenjem. Govorni razvoj je također kada dijete komunicira s nama u obliku plača. Kao i mnoge majke, ubrzo sam saznala da postoji nekoliko vrsta plača - točno sam znala kada moje malo sunce plače jer je bilo gladno i kada mu je trebala samo utjeha, nježna molba ili animacija. Naime, roditelji su djetetov govorni uzor od samih početaka prema mišljenju stručnjaka, majčin je glas taj koji je prvi i najbolji učitelj. "Tako sam od rođenja pjevala pjesme, razgovarala i svirala s Lukom. Oponašala sam razne zvukove životinja, pokazivala mu i imenovala jednostavne predmete te oponašala govor i zvukove njegovih igračaka. Vrlo brzo je dobio i prvu knjigu, listao ju je s takvim oduševljenjem i gledao slike u njoj. Znali smo odmah da će biti ljubitelj knjiga. Tada je njegov omiljeni kutak bio na kauču ili na podu u udobnosti centra za igru ​​i, naravno, u krilu njegove mame.

Stručni izvori kažu da je djetetov govorni razvoj najintenzivniji u predškolskom razdoblju, ali započinje u trudnoći i nastavlja se rođenjem. Nakon rođenja dijete u prvim tjednima komunicira u obliku plača.

Kako poticati razvoj govora i jezika u našem domu kada beba postane mališan?

  • KUTAK ZA ČITANJE

Luka je iz male bebe izrastao u mališana. Njegovo igranje zamijenili su razni sadržaji, od kojih je jedan i kutak za čitanje u kojem provodi puno vremena. Budući da, je naša zbirka knjiga već prilično opsežna, uredili smo dva kuta za knjige. Jedan u dnevnoj sobi kako bismo imali više prostora i kako bismo svi mogli biti tamo zajedno, čak i kad, recimo, kuham ili peglam rublje, a drugi u njegovoj sobi. Sudjelovao je i u opremanju i uređenju, ponosno slagajući knjige na police, prostirući mali prostirač na podu gdje se može opustiti ili leći i pogledati knjige iz svoje kolekcije. Najviše ga je obradovao stol s dvije stolice Bear. Ovaj prekrasan drveni stol sa stolicama modernog i šarmantnog dizajna u prekrasnoj bijeloj i natur boji neizostavni je dodatak bilo kojoj dječjoj sobi. Visina stola je taman da ga dijete može koristiti duže vrijeme, a stol je taman toliko velik da ga dijete može stvarati, čitati ili igrati. Stolice imaju maštovit izgled s naslonom u obliku medvjeda. Kombinacija boja dobro se slaže s bilo kojim stilom dječje sobe pa je primjerena i za dječake i za djevojčice. Komplet stolova sa stolicama predstavlja tu točku na našem kutu za čitanje i Luka je apsolutno obožava. Odabir primjerenog stola izuzetno je važan jer ga dijete može koristiti u raznim aktivnostima koje potiču njegov razvoj.

Kutak za knjige možete opremiti i preslatkim stolom i stolicom, što mališanu pruža prostor za čitanje i stvaranje.
Kutak za knjige možete opremiti i preslatkim stolom i stolicom, što mališanu pruža prostor za čitanje i stvaranje.

  • ČITANJE

U našoj zbirci knjiga postoji mnogo različitih knjiga i pokušavam s djetetom čitati različite vrste knjiga: od bajki, pjesama, basni do poučnih knjiga i enciklopedija. Budući da, Luka voli kuhati i često mi pomaže, često gledamo kuharice. Ponekad knjige promatra sam, ali većinu vremena gledamo ih zajedno dok mu čitam. Voli i kad ponekad navečer čitamo u šatoru u mraku uz malu lampu. Uvijek ga pustim da sam bira što ćemo čitati. Nakon čitanja često opisujemo ilustracije, imenujemo predmete, ljude, pojmove i rekonstruiramo sadržaj pročitanog. Izvrsna je ideja pričati bajke uz pomoć ilustracija u knjizi. Kad zajedno čitamo knjige, Luka uvijek želi sam pročitati istu knjigu nakon čitanja. Iako još ne može čitati, prepričava ono što je zapamtio i što vidi na ilustracijama u knjizi. Nakon čitanja možete izazvati i malo starije: promijenite kraj priče ili nastavite priču sami. Čitanje priča također može biti izvrsno polazište za daljnji razgovor o određenoj temi. Razgovor će još više povezati i ojačati cijelu obitelj.

  • PRIČANJE PRIČE

Bajke sam počela pričati vrlo rano, posebno prije spavanja. Luka u to vrijeme nije sve razumio, ali moj ga je glas smirio prije nego što je legao i lakše je zaspao. Zadržali smo ovu rutinu kad navečer isključimo svjetlo i odemo u krevet, uvijek je slijedila bajka za laku noć. Luka obožava Crvenkapicu, pričamo je gotovo svake večeri, i stvarno sam se iznenadila da to već zna sam reći pa mi to sada kaže i prije spavanja.

  • STVARANJE

Nakon čitanja možemo s djetetom nacrtati omiljenu scenu, od plastelina napraviti junake, napraviti lutke... . Možemo nacrtati i nekoliko crteža: npr. jedan s početka priče, jedan koji pokazuje neku srž i jedan o tome kako priča završava. Zasad u našem domu još uvijek prevladava crtanje ili jednostavno stvaranje od papira: na pr. nakon što smo pročitali knjigu o životinjama gdje je bio jako oduševljen leptirom, napravili smo leptir od papira i nacrtali mu krila. Uslijedila je igra s leptirom koji je preletio livadu. Osim grafomotorike, on također razvija maštu i proširuje svoj rječnik i razumijevanje.

Za stvaranje odaberite Doodle Fashion Teddy Bear, kojeg djeca mogu crtati po volji.
Za stvaranje odaberite Doodle Fashion Teddy Bear, kojeg djeca mogu crtati po volji.

  • RAZGOVORI

Puno razgovaramo kod kuće, djetetu na svakom koraku objašnjavam i govorim o svakodnevnim stvarima i različitim životnim situacijama. Uvijek mu dopuštam da izrazi svoje mišljenje i pogled na određene stvari. Pokušavam govoriti što jasnije i koristiti se rječnikom koji odgovara djetetovoj dobi i vještinama razumijevanja. Kad riječ izgovori pogrešno, uvijek je ispravno ponovim. Naš Luka voli šetnje u kojima uvijek nauči nešto novo. Kamo god da krenemo - bila to šuma ili grad ili samo susjedna ulica, uvijek mu opišem što je oko nas, što vidimo, što se događa... . Izvrsna prilika za poticanje govora i razvoja jezika također su razne igre uloga: često igramo sa svojom kuhinjom, trgovinom, autoservisom, medicinskom ordinacijom...

  • LUTKE

Lutke su učinkovito didaktičko sredstvo za razvoj govornih i jezičnih vještina. Dijete može čitati s lutkom, listati knjigu, pričati priču, igrati se. Lutka može biti s njim tijekom stvaranja, može ga hvaliti, slušati, postavljati pitanja. "Možete odabrati različite lutke za prste ili ruke, imamo ručnu lutku sovu koja često čita kod nas. Nekad je stavim, nekad Luka. Ako je ikad zaboravim, brzo me podsjeti: "Mama, zar sova neće biti tamo?" Lutka je korisna i više nego dobrodošala u različitim razdobljima i situacijama od rođenja nadalje.

Lutke su učinkovito didaktičko sredstvo za razvoj govornih i jezičnih vještina.
Lutke su učinkovito didaktičko sredstvo za razvoj govornih i jezičnih vještina.

Možemo puno učiniti za djetetov govorni i jezični razvoj u kućnom okruženju, gdje se dijete osjeća najsigurnije. Roditelji imaju važnu ulogu u razvoju djetetovih govornih i jezičnih vještina pa je ispravno odvojiti vrijeme za čitanje, igru, razgovor... . I biti svjestan da smo djeci uzor u svim pogledima.

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka

Mama koja je podijelila iskustvo:

Maja Krajnc, majka, učiteljica, lektorica, blogerica, kreatorica.

Web stranica, Izziv - mamin brlog.