Zašto moje novorođenče dobro spava

»Spavate li tijekom noći?« je drugo najčešće pitanje pored »Dojiš li još uvijek?« koje mi je tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon djetetovog rođenja bilo postavljeno puno puta.

Odgovor se na prvi pogled može činiti jednostavan, ali na njega utječu mnogi čimbenici. Neke će bebe brzo prespavati cijelu noć i roditelji neće morati ulagati puno truda, dok se s druge strane neke bebe trebaju naučiti spavati. Da, možda zvučati blesavo, ali roditelji su ti koji uče bebe kako spavati i pomažu im da usvoje dobre i zdrave navike spavanja.

O spavanju počnite čitati već tijekom trudnoće

Da sam prije godinu dana znala to što znam danas čitala bih o spavanju novorođenčadi već tijekom trudnoće. Pretpostavila sam da ćemo suprug i ja shvatiti što se novorođenčetu sviđa te da novorođenčad tijekom prvih tjedana puno spava. Oh, kako sam se prevarila! Također sam bila uvjerena da neću biti mama koja ima rutinu, nego da ću biti opuštena, spontana te da će tako biti i moje novorođenče.

Predlažemo da informacije o spavanju novorođenčadi počnete istraživati već tijekom trudnoće.
Predlažemo da informacije o spavanju novorođenčadi počnete istraživati već tijekom trudnoće.

Ali znate da je najlakše biti pametan prije nego što uopće suočite sa situacijom. Nema veze - moje dijete koje nije htjelo s lakoćom zaspati me prisililo na čitanje, istraživanje i proučavanje, tako da sam se u pravo vrijeme pobrinula uvesti dobre navike spavanja, koje su se bogato isplatile. Danas mogu reći da se svo vrijeme uloženo u spavanje isplatilo.  

Roditelji su oni koji dijete moraju naučiti spavati te im pomoći pri usvajanju dobrih i zdravih navika spavanja.

Novorođenčad ne zna spavati 

Spavanje je nešto potpuno prirodno, unatoč tome se djeca trebaju naučiti spavati, a mi roditelji smo tu da im pomognemo. Ubrzo nas je udarila stvarnost kada se rodio naš dječak i kada smo se vratilu kući iz rodilišta. S obzirom da smo jako teško uhvatili ritam hranjenja smo se po noći se budili svaki sat, dva ili čak tri ako je dobro spavao. Tijekom dana bih jako teško i rijetko mogla zaspati te sam nakon nekoliko dana bila toliko umorna da sam jedva ostala na nogama. Ukoliko je uspio zaspati cijelu noć, sljedeći dan ga umor uopće ne bi savladao. Čak i sat vremena nakon hranjenja je gledao svijet oko sebe, a ja sam se cijelo vrijeme pitala kako je to uopće moguće s obzirom da svi govore kako bebe cijelo vrijeme spavaju.

Srećom, prvi dani su namijenjeni upoznavanju i navikavanju, pa sam se nekako navikla na nedostatak sna ali ipak nakon nekoliko tjedana mi nije dalo mira da moj dječak nije puno spavao tokom dana. Imala sam osjećaj da bi trebalo biti drugačije i tada sam počela čitati o spavanju djece. Brzo sam shvatila su malo planovi o spontanosti i životu bez rutine samo jedna velika bajka. Shvatila sam da je moj dječak jedno od one djece koje treba naučiti spavati.

Rutina spavanja nam je dala slobodu

Nevjerojatno je kako nam je rutina spavanja promijenila obiteljsku svakodnevnicu. U početku sam se bojala jer sam bila uvjerena da to znači da ćemo biti kod kuće cijelo vrijeme dok dijete ne postane punoljetno. Ali dogodilo se upravo suprotno – dobra rutina spavanja nam je dala slobodu koju sam toliko željela. Naravno i dan danas se je potrebno prilagođavati i planirati, no u tome ne vidim ništa loše. Zanimljivo je da smo do sada gotovo uvijek bili točni ukoliko smo se dogovorili za druženje ili neki izlet. Puno mi je lakše organizirati dan i odlaske iz kuće znajući koliko dugo naše dijete može ostati budno te kada je vrijeme za odmor.

Asocijacije spavanja za bolji san

Prva stvar koju smo uveli su bile asocijacije vezane na spavanje. One su vrlo važne kako bi novorođenče znalo što ga čeka. Znači, da razumije da je došlo vrijeme za spavanje te se sam polako umiri.

Kao asocijaciju za spavanje sam izabrala vreću za spavanje (koju sada upotrebljavam samo za večernje spavanje), bijeli šum i tješalicu. Svaki puta kada je došlo vrijeme za spavanje sam uključila bijeli šum, položila dijete u vreću za spavanje odnosno tijekom prvih mjeseci sam ga zamotala u vreću te sam pored njega položila tješalicu. To smo ponavljati tijekom dana i noći. Iznimka je bila automobil u kojem je dijete zaspalo zbog zvukova i ljuljanja.

Boljem spavanju novorođenčadi mogu pomoći i noće svjetiljke.
Boljem spavanju novorođenčadi mogu pomoći i noće svjetiljke.

Te asocijacije za spavanje upotrebljavamo i dan danas, a ukoliko se rasplače po noći, ponekad pomogne samo bijeli šum. Spavanje danas nije tako teško kao na početku dok smo se još uvijek svi navikavali na novu rutinu. Već otprilike u prvom mjesecu smo usvojili rutinu spavanja. Tada se odmarao svakih sat vremena, ali sada kada je stariji odmara se svaka 3-4 sata, što znači da ima dva odmora tijekom dana, a star je ima mjeseci. Zahvaljujući rutini spavanja ga bez problema možemo uspavati i ja i muž. Sigurna sam da bi ga mogle uspavati bake, tete ili prijateljice ukoliko bi slijedile našu rutinu.

Neprocjenjive prospavane noći

Već od samoga počeka sam se brinula o tome kada će moje novorođenče prespavati cijelu noć.  Znala sam da dajem sve od sebe kako bi usvojio dobre navike spavanja i u nekim trenucima sam se prepustila i rekla samo sebi – bit će kako bude.

Od približno 6. mjeseca nadalje većina noći je bila prespavana, osim iznimki kada je nastupila bolest, rast zubi ili puni mjesec. No sve to prođe. Čak i onda kada dođu teški dani, loše noći i više buđenja se držim rutine i vjerujem da će se brzo vratiti stari dani.

Dobra rutina spavanja mi je dala slobodu koju sam si toliko željela.

Dobro znam da je spavanje vrlo popularna tema među mladim roditeljima i svi želimo da se dijete odmara tokom dana i mirno spava cijelu noć. Nažalost vam ne mogu obećati da će kod vas djelovati ono što je djeluje kod nas, no ipak treba pokušati i ustrajati. Prije svega je važno da osjećate što vaše dijete želi i sami sebe, a zatim stvorite rutinu spavanja koja će odgovarati vama i vašem životnom stilu.

ELENA

Mama koja je podijelila iskustvo:

Elena Jurman Lesinšek