5 nepogrešivih dodataka za kutak za prematanje

Tijekom prve godine nakon djetetovog rođenja, kutak za prematanje će sigurno biti jedan od važnijih prostora u vašem domu. Budući roditelji se već tijekom trudnoće počnu pripremati za svoje maleno dijete, stoga se prvo uhvate opremanja kutka za prematanje u dječjoj sobi, spavaćoj sobi, dnevnom prostoru ili kupaonici.

Gdje je najbolji prostor za prematanje? Većina roditelja će se složiti da je blizina tekuće vode izuzetno važan kriterij za odabir odgovarajućeg prostora za prematanje. Kutak za prematanje možete također namjestiti u kupaonici ako je ona dovoljno velika. Budite bez brige ako to nije moguće u vašem stanu – kutak za prematanje možete pripremiti i u drugim prostorijama, a trebate im dodati samo nekoliko dodataka.

Vrlo je važno da u prostoru u kojemu će te prematati dijete osigurate odgovarajuću sobnu temperaturu. Dojenčad teško samostalno regulira svoju tjelesnu temperaturu, a nakon kupanja će im biti još hladnije.

Komoda za prematanje ili stroj za pranje rublja?

Obitelji koje imaju problema s manjkom prostora se vrlo često dobro snađu i umjesto komode za prematanje upotrijebe stroj za pranje rublja. Osim toga što je površina na stroju za pranje rublja dovoljno velika, prednost je blizina tekuće vode. Stroj opremite s jednom od podloga za prematanje i obećavamo da će se vaše dijete na njoj osjećati odlično.

U slučaju da raspolažete s više prostora predlažemo da svoj kutak za prematanje opremite komodom odnosno stolom za prematanje, što će biti još praktičnije. Na taj način će te si osigurati pristup do dodatnih polica i ladica u koje će te lakše organizirati odjeću, pelene i ostale dodatke za prematanje.

Ne propustite Bubamarinu ponudu prekrasnih podloga za prematanje.
Ne propustite Bubamarinu ponudu prekrasnih podloga za prematanje.

5 stvari koje se moraju pronaći u svakom kutku za prematanje

1. Udobna i mekana podloga za prematanje

Mekana podloga za prematanje je nepogrešiva bez obzira na to hoćete li dijete prematati na stolu za prematanje, na stroju za pranje rublja ili na bilo kojem drugom ormaru. Možete birati između različitih dimenzija podloga za prematanje, stoga će te sigurno pronaći odgovarajuću za vaš prostor. Podloga treba prekrivati cijelu površinu na kojoj će te prematati dojenče jer se dijete pomicanjem tijekom prematanja može udariti. U Bubamari možete pronaći podloge različitih boja i dizajna. Odaberite onu koja vam se najviše sviđa, tako će te se odlično osjećati u kutku za prematanje.

2. Zabavne igračke za dojenčad

Tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci prematanje dojenčeta je vrlo jednostavno. Dijete se ne pomiče previše, a okolina mu još uvijek nije toliko zanimljiva, stoga većinom ležu u miru tijekom prematanja. No, kako dijete postaje veće više mu nije zanimljivo mirno ležati na jednom mjestu. Tada će vam dobro doći zanimljive igračke. Najbolje je odabrati zanimljive zvečke, jednostavne knjige ili viseće igračke koje možete negdje objesiti.

Odaberite igračku koja najbolje odgovora starosti vašeg novorođenčeta.
Odaberite igračku koja najbolje odgovora starosti vašeg novorođenčeta.

S vremenom igračke u kutku za prematanje možete zamijeniti nekom drugom iz zbirke djetetovih igračaka. Tako će igra na podlozi za prematanje uvijek ostati zanimljiva. Ne budite iznenađeni ako djetetu budu zanimljive najjednostavnije stvari – pelene, paket vlažnih maramica ili posudica s kremom.

3. Koš za pelene

Kada pripremite kutak za prematanje, pobrinite se da kraj stola bude dovoljno mjesta za koš za pelene. Tako nećete morati napuštati prostoriju da bi bacili prljavu pelenu. Koš za pelene je izrađen tako da se neugodan miris neće širiti prostorom, a zbog toga kutak za prematanje možete imati i u dnevnom boravku. 

Sigurno teško možete zamisliti kako ste zaglavili između malene bebe koja leži na podlozi za prematanje i prljave pelene u ruci. Koš za pelene je obvezan dodatak za svaki kutak za prematanje!
Sigurno teško možete zamisliti kako ste zaglavili između malene bebe koja leži na podlozi za prematanje i prljave pelene u ruci. Koš za pelene je obvezan dodatak za svaki kutak za prematanje!

4. Vlažne maramice

Tetra pelene su svestrani dodatak koji je jako praktičan ukoliko u kući imate malenu bebicu. Osim toga što dobro dođu kao pokrivač ili podloge za igru, tetra pelene su nepogrešiv dodatak u kutku za prematanje. Dobro će vam doći za umivanje djeteta, kao i za brisanje podloge u slučaju da se dijete popiški. Tetra pelenom možete pokriti dijete ukoliko je temperatura u sobi malo niža.

5. Tetra pelene

Tetra pelene su višenamjenski dodatak, koji je prilikom djetetovog odrastanja vrlo praktična pomoć. Osim toga, odlično se može koristiti kao dekica, podloga za igru ili prilikom kupnje, tako da su tetra pelene neizostavne i kod kutka za prematanje. Dobro će vam doći kod umivanja bebe, za brisanje podloge, u slučaju da se beba pomokri. Ako je temperatura u prostoru niža, njome možete također pokriti bebu. 

Pored klasičnih tetra pelena bijele boje u našoj ponudi možete pronaći različite tetra pelene s prekrasnim motivima.
Pored klasičnih tetra pelena bijele boje u našoj ponudi možete pronaći različite tetra pelene s prekrasnim motivima.

Naravno, kutak za prematanje ne zaboravite opskrbiti dovoljnom količinom pelena. U Bubamarinim prodavaonicama možete birati između obične ili ekološke pelene, a za velike bebe u ponudi imamo pelene za odvajanje.

Prematanje može biti ugodno i mirno iskustvo

Prematanje treba biti vama i vašem mališanu ugodno iskustvo. Ukoliko je dijete gladno ili uznemireno nikada ga nemojte postavljati na komodu za prematanje.  Vrlo vjerojatno će se još više uznemiriti te podlogu za prematanje početi povezivati s lošim iskustvima. Ukoliko nije hitno, prematanja se uhvatite kada dijete bude malo smirenije i bolje volje. Uspostavite kontakt s njegovim očima i pričajte mu što slijedi. Možete ga maziti ili se igrati s njegovim ručicama ili trbuščićem. Tijekom prematanja budite mirni i nježni jer će se i dijete na taj način bolje osjećati. Ukoliko je dijete tijekom prematanja nemirno, možete ga pokušati umiriti nježnom glazbom ili mu jednostavno možete zapjevati pjesmicu, Vaš glas će ga sigurno umiriti, a dijete će s veseljem opažati vaše lice tijekom pjevanja.

Ugodan i pravilno opremljen kutak za prematanje je ključan za to da se i vi tijekom prematanja dobro osjećate. Pobrinite se za dobru organizaciju i za to da one najvažnije dodatke uvijek imate pri ruci. Prostor u kojem će te prematati dijete treba biti primjereno ugrijan. U Bubamari vas s veseljem iščekujemo s bogatom ponudom proizvoda i dodataka za prematanje.