7 savjeta koje bih si dala prilikom rođenja prvoga djeteta

Prilikom rođenja prvoga djeteta svijet se okrene naopačke. Prije nego se to dogodi je vrlo teško zamisliti kakav će biti život nakon djetetovog rođenja. Sigurno drugačiji, no što to znači?

Majčinstvo donese velike promjene na koje u velikoj mjeri možemo same utjecati. Možemo se odlučiti hoćemo li s djetetom većinu vremena provesti u kući ili ćemo riskirati po koju neugodnu situaciju te zajedno sa svojim novorođenčetom otići u kupnju, na kavu ili izlet. Brigu za dijete možemo prepustiti i djetetovom ocu, svojoj mami ili možemo zamoliti prijateljicu da jedan sat pričuva naše dijete, no možemo odlučiti biti u tome same i odbiti pomoć drugih. Život s novorođenčetom sam zamišljala potpuno drugačije, na neki svoj način, no unatoč tome su me iznenadile razne situacije - u dobrom i lošem smislu.

Prvi tjedni nakon dolaska novorođenčeta su istinski posebni.
Prvi tjedni nakon dolaska novorođenčeta su istinski posebni.

7 savjeta za lakše i ljepše prve mjesece s novorođenčetom 

Ukoliko bih se mogla vratiti 10 mjeseci u nazad i iskoristiti znanje i iskustva koja imam danas - dala bih si 7 sljedećih savjeta:

1. Zapamti - sve je prolazno.  
Neprospavane noći, rast zubi i druge razvojne promjene djetetu mogu prouzročiti lošu volju - sve je prolazno. Taj izraz mi je vrlo često pomogao kako ne bih izgubila živce te se raspakala i zavukla u kutak sobe. Najmirnija i najstrpljivija djeca nas ponekad iznenade s iznenađujućim situacijama koje mogu biti napornije od ostalih. Istina je da je sve prolazno te da se loši trenuci brzo zaborave. Prije nisam vjerovala u to, no dan danas nakon 10 mjeseci od rođenja prvoga sina se vrlo često sjetim svih lijepih trenutaka, a onih lošijih vrlo rijetko. 

2. Odmaraj, čitaj knjige i gledaj serije. 
Prvi tjedni nakon poroda su istinski posebni, naporni i drugačiji. To je razdoblje tijekom kojeg dijete spava najviše, a toga će kasnije biti sve manje. Iskoristi te trenutke, minute i sate te odmaraj zajedno s djetetom, pročitaj knjigu ili pogledaj najdražu seriju. Kasnije će biti malo manje vremena za to jer će dijete biti veće i puno više će se gibati. Bez brige, još uvijek će biti vremena za stvari koje voliš. Ako bih se danas mogla vratiti u te trenutke, sigurno bih pročitala koju knjigu više.

3. Izađi van – u šetnju, u kupnju ili na kavu sa prijateljicom. 
Istina je da je najlakše biti u kući gdje je udobno i sve imaš na dohvat ruke, no meni je iskreno žao da nisam više puta izašla iz kuće. S veseljem sam išla van ukoliko je pored mene bio moj muž jer sam se tako osjećaja puno »sigurnije«. Ukoliko bih negdje morala ići sama uvijek sam se brinula kako će biti, što ako se novorođenče rasplače, ako bude gladno, ako mu bude vruće, preglasno... i sami znate, sve mamine brige. Dan danas vrlo često sami odemo iz kuće. Nije baš uvijek zabavno i jednostavno, no više nemam toliko briga s obzirom da se za put uvijek dobro pripremim. U svom ruksaku za prematanje uvijek imam svježe pelene, barem jedan bodi i puno hrane te igračaka.

Za novopečene mame je važno da vrlo često izađu iz kuće sa svojim djetetom te da sa svojim bližnjima razgovaraju o majčinstvu.
Za novopečene mame je važno da vrlo često izađu iz kuće sa svojim djetetom te da sa svojim bližnjima razgovaraju o majčinstvu.

4. Zamoli ljude da te fotografiraju sa djetetom.
Priznajmo, svaka mama ima pun telefon slika svojega novorođenčeta, zar ne? Novorođenče sa svim mogućim izrazima lica, u raznim modnim kombinacijama - koje su se mami najviše sviđale, zatim s tatom, bakom, djedom ili prijateljicama. Na rijetko kojoj slici je novorođenče s mamom, barem u mom slučaju je bilo tako. Moj album je pun fotografija moga sina, također imam puno fotografija na kojima su skupa sin i tata. Jako malo (čitaj: skoro niti jednu) je onih fotografija na kojima smo nas dvoje skupa. Istina je da se nakon poroda nisam dobro osjećala te mi fotografiranje nije odgovaralo, ukoliko bih to vrijeme mogla vratiti u nazad sigurno bih zamolila ljude oko sebe da me fotografiraju s mojim novorođenčetom. Danas mi ne bi smetala masna kosa, poslijeporođajni kilogrami i podočnjaci do poda - sve što bih vidjela bi bilo novorođenče u mojem zagrljaju.

5. Uzmi vrijeme za sebe. 
Ukoliko uzmeš malo vremena za sebe - nisi loša mama, stvarno ne. Iako si sada mama te je to jedna od najvažnijih i najljepših uloga u tvom životu, ne zaboravi da si još uvijek ono što si uvijek bila - prijateljica, žena, uspješna žena. Da, sve to možeš biti i sada kada si mama, uz malo organizacije i što manje grižnje savjesti. Vrijeme koje uzmeš za sebe iskoristi kako bi se napunila energijom. Mame vrlo često imaju izgovore te majčinstvo okrivljuju za vrijeme koje nisu izdvojile za prijateljice, neopranu kosu i trenerku koja već dugo nije vidjela mašinu za pranje rublja... možda čak predugo. Uzmi si vremena za dugu kupku, popij kavu s prijateljicom ili odi u dugu šetnju. Na taj će način i tata dobiti priliku i malo vremena koje može provesti sa svojim djetetom te izgrađivati i razvijati međusobni odnos.

Vrijeme koje izdvojiš samo za sebe će te napuniti energijom. 

5. Razgovaraj sa drugima. 
Majčinstvo je velika promjena. Odjednom tvoje potrebe više nisu na prvom mjestu. To može prouzročiti različite osjećaje, što je sasvim normalno. Ne osjećaj se krivom ukoliko budeš ljuta, tužna ili ukoliko je sve što trebaš samo 10 minuta mira i tišine. Razgovaraj o osjećajima koje doživljavaš - sa svojim partnerom, prijateljicom ili mamom. Bit će ti lakše. 

7. Zapiši važne prekretnice!
Dnevnici za novorođenče i albumi su nešto što svaka majka dobije ili kupi, no vrlo rijetko ih redovno ispunjuje. Tijekom prve godine će se dogoditi puno prekretnica koje ćeš htjeti zapamtiti. Vrlo brzo ćeš ih zaboraviti ukoliko ih ne budeš redovno zapisivala. Uzmi si nekoliko minuta te zapiši svaki trenutak, bitnu promjenu ili događaj. Možeš zaljepiti i fotografiju ukoliko je imaš. Nakon nekoliko mjeseci ćeš s veseljem sve ponovno pročitati.

Postoji još puno savjeta koje bih vam mogla dati. Na kraju je uvijek tako da sve situacije koje su prošle gledaš na drugačiji način jer u tom razdoblju odrasteš te si bogatiji za nova iskustva. No u jednu stvar sam uvjerena još od početka - majčinstvo ti promijeni život onoliko koliko si sama to dozvoliš. Ne zaboravi da dijete ima i oca koji s veseljem proživljava vrijeme s djetetom, dozvoli ljudima da ti pomognu, ne zaboravi na sebe i prije svega uživaj u svim trenucima - čak i u onima najtežima.

ELENA

Mama koja je podijelila iskustvo:

Elena Jurman Lesinšek