Kupnja dječjih kolica

Na što obratititi pozornost prilikom kupnje dječjih kolica?

Prema osnovnoj podjeli, dječja kolica dijelimo na tzv. sisteme 3 u 1 ili 2 u 1.

Sistem 3 u 1 znači da kolica dobivate u kompletu s autosjedalicom i košarom za bebe do otprilike tri mjeseca, a 2 u 1 znači da, uz kolica, dobivate autosjedalicu ili košaru. Osim tih sistema, dostupna su i kolica koja se spuštaju u potpuno ležeći položaj (kako dijete raste, naslon se podiže prema sjedećem), zatim trokolice, kišobran-kolica i tzv. dvostruka kolica. Svaka od navedenih kolica imaju svoje karakteristike – primjerice, sistem 3 u 1 vrlo je praktičan jer vam može poslužiti doslovce od prvog dana djetetova rođenja do njegove treće godine. Budući da uz kolica dobivate i autosjedalicu (koja vam je ionako potrebna) i košaru, koje se obje savršeno montiraju na kolica, sistemi 3 u 1 su, unatoč višoj cijeni, vrlo popularni jer na taj način jednim potezom rješavate sve brige oko transporta svojeg mališana.

Sistemi 2 u 1 također su praktični. Doduše, kod sistema 2 u 1 uz kolica dobivate ili autosjedalicu ili košaru. Roditelji se najčešće odlučuju za kombinaciju kolica i autosjedalice. Autosjedalica, koja se montira na kolica, izvrsno će poslužiti do šestog mjeseca bebina života, nakon čega ćete bebu voziti u kolicima u poluležećem ili sjedećem položaju.

Atraktivne trokolice danas su vrlo popularne. Zbog aluminijskog okvira i zračnih guma ovakva su kolica idealna za vožnju po neravnim terenima, npr. po plaži ili travi. Ona, međutim, imaju i svoje mane – zbog nedostatka potpuno ležećeg položaja, većina takvih kolica može se upotrebljavati tek nakon što dijete navrši šest mjeseci. Stoga uz njih obavezno morate kupiti kompatibilnu autosjedalicu.

Kišobran-kolica su lagana kolica, idealna za putovanja! Iako neka kišobran-kolica imaju naslon s četiri ili pet položaja, u takvim se kolicima smiju voziti isključivo djeca od šest mjeseci nadalje. Kišobran-kolica s prilagodivim naslonom najpraktičnija su jer dijete u njima može sjediti uspravno, a ako tijekom vožnje zaspi, bez problema mu možete spustiti naslon kako bi mu bilo udobnije.

Dvostruka kolica možete nabaviti, ako ste roditelj blizanaca. Također, kolica koja imaju sjedala jedno pokraj drugoga odlična su, ako imate bebu i malo dijete.

Sigurnost prije svega

Pri kupnji kolica najveću pozornost obratite na sigurnost koju pružaju vašem djetetu. Naime, sigurnosni pojasevi moraju se kopčati u pet točaka (preko ramena, oko struka i između nogu), kako bi dijete bilo maksimalno zaštićeno. Na tržištu postoje i modeli koji se kopčaju u tri točke. Sigurnosni pojasevi moraju biti i vrlo čvrsti, a kopče takve da ih vaše dijete ne može tako lako otvoriti. Za razliku od vas, naravno. Što se sigurnosti tiče, također je važno da kolica imaju kvalitetan i funkcionalan sustav blokiranja kotača (kočnice), te da im je baza kotača stabilna i dovoljno široka da onemogućuje prevrtanje.

Veličina kolica i lakoća rukovanja

Osim sigurnosnih pojaseva, pri kupnji posebnu pozornost obratite na sklapanje. Idealna su kolica koja možete lagano sklopiti jednom rukom. U trgovini nekoliko puta sklopite i rasklopite kolica kako biste se uvjerili da sve doista funkcionira. Zbog djetetove sigurnosti posebno je važan mehanizam koji koči i blokira lagano sklapanje. Neka se kolica, naime, s nevjerojatnom lakoćom mogu sama od sebe sklopiti. Isto tako, ako nemate velik auto, odaberite kolica koja sklopljena zauzimaju malo mjesta.

Lakoća rukovanja još je jedan važan kriterij. Dobra su kolica ona koje možete voziti jednom rukom, a takva, naravno, moraju imati prednje kotače koji se okreću u svim smjerovima. Osim toga, obratite pozornost na visinu ručki. Bilo bi dobro da se one mogu prilagoditi po visini (tate se često bune da su im ručke preniske), te da se mogu prebacivati naprijed i nazad, tako da majka ili otac mogu gledati dijete dok ga voze. Tkanina kojom su kolica prekrivena trebala bi se, zbog pranja i higijene, lako skidati i stavljati nazad.

Djecja kolica

Sitnice koje roditelje čine sretnijima

Roditelje osobito vesele dodaci koje pri kupnji dobivaju uz kolica, poput torbe za bebine potrepštine, zatim zimsku i kišnu navlaku, te plastičnu ceradu za zaštitu od kiše. Zasebno se kupuju suncobrani, držači za bočice, a danas se na tržištu mogu kupiti i platforme koje se montiraju na stražnji dio kolica, a namijenjene su starijem djetetu koje stoji na platformi i vozi se, dok je mlađe dijete naprijed u sjedalu. Također, gotovo svaka kolica danas imaju ispod sjedala ugrađenu prostranu košaru za stvari, što je spas kada idete u kupnju s djetetom. Treba, međutim, paziti da se košara ne pretrpa stvarima, kako kolica ne bi izgubila stabilnost. Koja god kolica odlučili kupiti, zbog djetetove je sigurnosti iznimno važno svakih nekoliko tjedana temeljito ih pregledati. Dobro i brižljivo održavanje ključ je njihove dugovječnosti.