Pozitivan utjecaj dojenja

Dojenjem bebi dajete najbolji mogući početak u životu. Dojenje je prirodan proces, a gotovo svaka žena nakon trudnoće može dojiti. Niti jedno umjetno mlijeko ne može se mjeriti s majčinim mlijekom jer dojenje pozitivno utječe na majku i na dijete.

Fizički kontakt stvara toplinu i bliskost te pomaže stvoriti posebnu vezu između majke i njezinog djeteta. Ljudsko mlijeko djeluje umirujuće za crijeva, a beba ga lako probavlja. Ono ima mnoge tvari koje formule nemaju, a potrebne su za zaštitu vašeg djeteta od mnogih bolesti i infekcija. Tako dojenjem smanjujete rizik od infekcije uha, proljeva, upale pluća, bronhitisa te bakterijskih i virusnih infekcija.

Također, istraživanja pokazuju da dojenje može pomoći u zaštiti protiv pretilosti, dijabetesa, raznih alergija, sindroma iznenadne dojenačke smrti (poznatog i kao “smrt u kolijevci”), astme, ekcema, kolitisa, Kronove bolesti, a smanjuje i šanse za obolijevanje od Hodgkinove bolesti i nekih vrsta raka. Osim toga, sisanje ojačava bebin ošit i pluća pa tako i beba trenira disanje.

Majčino mlijeko zbog specifičnog sastava nije moguće umjetno proizvesti, a kvaliteta majčina mlijeka ne varira mnogo zbog prehrane majke. Čak i ako majka ne jede dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, crpe se rezerve pohranjene u majčinom organizmu. Ipak, zbog zdravlja majke, važno je da prehrana bude raznolika i sadrži voće, povrće, mliječne proizvode, meso i žitarice.

Dojenje pozitivno utječe i na majku pa ubrzava povratak maternice u veličinu u kojoj je bila prije trudnoće. Pomaže u sprečavanju postporođajnog krvarenja, a odgodit će i povratak menstruacije i tako zadržati željezo u majčinom tijelu. Sagorijeva više kalorija, što može pomoći da majka izgubi kilograme koje je nakupila tijekom trudnoće. Jača kosti, što pomaže u zaštiti od prijeloma kostiju u starijoj dobi. Majke koje ne doje izloženije su opasnosti od raka jajnika.

Majčino mlijeko pruža bebi više nego samo dobru prehranu. Ono također pruža važne tvari u borbi protiv infekcije. Dojenje ima medicinske i psihološke dobrobiti za majku i dijete. Za mnoge majke i bebe, dojenje ide glatko od samog početka. Za druge, tu treba malo vremena i nekoliko pokušaja te malo prakse kako bi se usavršilo dojenje. To je sasvim normalno.

Novopečena majka može za savjet pitati svog liječnika, primalju, medicinsku sestru, pedijatra, a danas postoje i mnoge grupe za podršku dojenja. Najčešće, već nakon 3-5 dana organizam se uskladi i mlijeko počne teći čim vaše dijete glasno da do znanja da je gladno. Dojenje je ulaganje u djetetovu budućnost jer majčina hrana je najbolja prehrana koju vaše dijete treba. Vaše mlijeko daje bebi zdrav početak i prednost na samom startu života.