Upotreba dude

Duda je neizostavan proizvod koji zadovoljava djetetovu potrebu sisanja. Vrlo priručna je u situacijama kada mama ne može djetetu ponuditi prsa. Kvalitetna i pravilno anatomski oblikovana duda opušta dijete i potiče njegov razvoj.

Ako su djeca opuštena i roditelji će biti opušteni.

Dr. Yvonne Wagner, stomatolog, specijalizirana za prevetivnu dentologiju, o dudi i pravilnom razvoju čeljusti i rastu zubiju:

Neki dječji stomatolozi upozoravaju na opret pri upotrebi dude zbog veće mogućnosti nepravilnog razvoja čeljusti i zubi. Ustvari je problem samo upotreba neprimjerenih i nekvalitetnih duda te njihova nepravilna uporaba.

Prilikom upotrebe dude pazite na sljedeće:

  • ne upotrebljavajte dudu više od 6 sati dnevno
  • samo tanak vrat dude ne smeta rastu zubi i omogućava djetetu da spoji usne. Izaberite mekanu i simetričnu dudu s uskim vratom. Takva duda ne prouzrokuje pritisak na čeljust i zube te prianja obliku desni.
  • simetričan oblik dude osigurava primjeren položaj jezika čak i kod krivo okrenute dude
  • dijete odviknite od dude do treće godine starosti kako bi zubi pravilno rasli.

Djeca ne bi smjela sisati palac! Za razliku od dude koja je mekana i prilagodljiva, palac sprječava pravilno zatvaranje usta, pritišće na jezik i sprječava pravino gutanje. Sisanje palca može dovesti do ozbiljnih poteškoća jer može prouzrokovati nepravilan položaj zubi i ugriz, a dijete može imati i poteškoća pri izgovoru. Za razliko od dude, kod koje možemo ograničiti upotrebu ili je baciti, odvikavanje od sisanja palca može prouzrokovati malo veće poteškoće.

Kada je pravo vrijeme za upotrebu dude?

  • kada je novorođenče teže nego što je bilo pri rođenju te i dalje dobiva na težini
  • kada je dojenje već uobičajena navika
  • kada mama pri dojenju jasno raspoznaje razliku između hranjenja i sisanja iz užitka.