Gnezdenje v času nosečnosti

Što je gniježđenje i kako dodatno obogatiti ovo predivno razdoblje trudnoće?

Ako ste u kasnijoj fazi trudnoće kada vam je preteško ostati budni 5 sati u komadu i svaka stepenica izgleda kao neobrađena staza do Mount Everesta, a istovremeno osjećate potrebu za čišćenjem i pospremanjem svog doma, onda se vjerojatno gnijezdite.

 

Neki vjeruju da je gniježđenje urođeni majčinski instinkt, dok su drugi manje uvjereni. U svakom slučaju, mnoge trudnice u posljednjem tromjesečju trudnoće pretvaraju se u zaposlene pčelice.

Ako se i vama to događa i pitate se što se točno gnijezdi i kako ovo razdoblje maksimalno iskoristiti za dobrobit sebe i bića koje će uskoro zaviriti u svijet, onda ste na pravom mjestu.

Ne zaboravite

  1. Smanjite svu nervozu i stres pred porod
  2. Odmarajte
  3. Surađujte sa svojim tijelom
  4. Pripremite torbu za bolnicu
  5. Spakirajte stvari za vašu bebu
  6. Pripremite sve u dječjoj sobici
  7. Uredite dječji kutak u svojoj spavaćoj sobi

Što je gniježđenje?

Gniježđenje je povezano sa željom za čišćenjem i uređenjem životnog prostora u posljednjem razdoblju trudnoće. Pojam smo posudili iz životinjskog svijeta, kada ritualno obavljaju određene aktivnosti u iščekivanju rođenja životinja. Ljudi često koriste izraz za trudnice sa sličnim navikama. Čak i ako ste imali trudnički umor, jednog dana ćete se možda probuditi s iznenadnom potrebom da preuredite svoj dom i pripremite se za rođenje djeteta.

No ne radi se samo o čišćenju i pospremanju doma – gniježđenje može imati različite oblike. Možete pregledavati ormare, kuhati, kupovati nove stvari za bebu, slagati i preuređivati ​​odjeću, premještati namještaj, ukrašavati dječju sobu ili praviti velike zalihe potrepština i dodataka za bebe.

Ako imate rok u kasno proljeće ili rano ljeto, želja za gniježđenjem može biti intenzivnija. U proljeće se kod mnogih javlja želja za “proljetnim čišćenjem”. Možda nam nakon duge zime treba katarzično čišćenje, što ostvarujemo čišćenjem i tako se pripremamo za uživanje vani po toplom vremenu. U svakom slučaju, to može dodatno ojačati vaše želje za gniježđenjem.

Ne želite samo trčati po kući, čistiti i pospremati kuću cijelo vrijeme u posljednjem tromjesečju. Također je važno odmoriti se i paziti na sebe i svoje odnose s prijateljima, obitelji i partnerom.

Ne gnijezde se sve mame, stoga se nemojte iznenaditi ako vam gniježđenje uopće ne pokuca na vrata. Neke žene imaju potrebu za čišćenjem i pospremanjem, dok druge imaju potrebu sjediti na kauču i gledati televiziju ili čitati dobru knjigu. Oboje su dobro i sasvim normalno.

Bez obzira je li gniježđenje kod ženki čvrsto ukorijenjeno ili ne, želja nam je stvoriti siguran, zdrav i miran prostor za cijelu obitelj, a posebno za našu pridošlicu.

U pravilu, međutim, prestaje kad god se dijete rodi. Razlog može biti da je želja za gniježđenjem prošla ili jednostavno nema dovoljno vremena za to. Zato uživajte u ovom razdoblju ako vam je išlo u prilog. Uživajte i prihvatite to kao prirodni proces emocionalne pripreme za prihvaćanje djeteta u svoje srce i dom!

 

Urejanje otroške sobe pred rojstvom otroka

Najčešći poslovi u vrijeme gniježđenja

Koja je najbolja upotreba razdoblja gniježđenja tijekom trudnoće? Popis je osmišljen da vas vodi kroz produktivne aktivnosti tijekom razdoblja gniježđenja kako bi vam pomogao da se pripremite za dolazak vaše bebe.

1. Čišćenje doma

Ako vas uhvati želja za čišćenjem, iskoristite to! Konvencionalna sredstva za čišćenje nisu opasna za fetus, ali proizvod jakog mirisa može utjecati na vašu jutarnju mučninu. Toplo preporučujemo korištenje blagih, ekoloških sredstava za čišćenje koja su pogodna za djecu čak i nakon rođenja.

2. Odstranjivanje viška

Prije nego počnete preuređivati ​​prostor, prvo se riješite svih nakupljenih stvari koje vam više nisu potrebne. Ako su još korisni, razmislite o njihovom poklanjanju.

3. Uređivanje dječje sobice

Jedna od najpopularnijih aktivnosti tijekom razdoblja gniježđenja je opremanje nove dječje sobe. Od sheme boja do kreveta i namještaja koje ćete uključiti - na raspolaganju je toliko zanimljivih stvari.

4. Ukrašavanje i dekoriranje

Ako vam se soba čini pomalo prazna ili dosadna, obogatite je slikama, zidnim naljepnicama ili čak biljkom. I ne zaboravite na dodatke, poput kutija za pohranu igračaka, noćnih svjetiljki i ukrasnih jastuka koji svojom razigranošću dočaravaju prekrasan ugođaj u dječjoj sobi.

5. Fotografije!

Sada je vrijeme za uređivanje starih fotografija. Ispunite svoje foto albume i izložite neke od svojih najboljih fotografija!

Urejanje dojenčkovih fotografij

6. Pročistite svoje ormare

Prozračite svoj ormar i razmislite koju ste odjeću zapravo nosili u prošloj godini. Koja vam odjeća donosi zadovoljstvo i radost kada je dodirnete? Sve ostalo donirajte u dobrotvorne svrhe kako biste napravili mjesta za novo! Ali zadržite one komade u kojima ćete lako dojiti. Imate li grudnjake za dojenje?

7. Operite dječju odjeću

Imate li sve komade odjeće koji će vam trebati u prvom mjesecu? Pripremite svu odjeću za bebu i operite je i pripremite se za vrijeme kada dođe kući.

8. Inventura bebinih osnovnih potreba

Koje su vam potrepštine potrebne za bebu? Imate li sve? Što još kupiti? Planirajte zalihe koje trebate: što ćete posuditi i što ćete kupiti. Povrh svega, obratite pažnju na pribor koji trebate više proučavati i koji je ključan za sigurnost i zdravlje vaše bebe. Ovdje pogledajte popis.

9. Priprema hrane

Iako kuhanje nije nužno aktivnost gniježđenja, dobra je ideja nabaviti zalihe unaprijed pripremljene hrane. Budući da ćete na rođenju bebe imati manje vremena, razmislite o pripremi i zamrzavanju obroka koje možete brzo zagrijati i pojesti kada beba potrese vaš dnevni ritam.

10. Auto

Kada je u pitanju dječja autosjedalica, trebate je ne samo kupiti, već i ugraditi! Većina bolnica vas neće pustiti kući bez pravilno postavljene autosjedalice, stoga je postavite nekoliko tjedana prije termina. Osim toga, vožnja s dječjom autosjedalom dodatno će vas razveseliti dolaskom novog putnika! I ne zaboravite očistiti vozilo! U njemu će vaša beba biti dovedena u vaš novi dom, koji ste tako pažljivo uredili za njega.

11. Pakiranje za veliki dan

Napravite popis stvari koje će vam trebati i unaprijed spakirajte torbu koju ćete ponijeti sa sobom u rodilište. Odjeća za bebe? pelene? Pa za tebe? Svježa odjeća, kozmetika, njega? Ne zaboravite kupiti i sve grickalice koje biste željeli imati sa sobom u rodilištu na veliki dan! Slatko, slano, kiselo? Nemojte ostati bez zaliha ;)

Pakiranje pred porodom

 

Ulaganje vremena u pripremu je ulaganje u sve što te čeka dalje

Dakle, sada ste sve ispraznili, očistili, reciklirali, preuredili, uredili, osigurali, okrenuli naopačke i svom domu udahnuli novi dom, novi smisao i novu energiju. Kako ti se sviđa tvoje gnijezdo?
Neka njegov glavni sastojak bude ljubav. Što god stavite u prostor trebalo bi doći iz vaše intuicije, jer ste je nesvjesno razvijali tijekom cijele trudnoće. Na taj ćete način roditi dijete u gnijezdu, prirodno obogaćeno najboljom mogućom energijom, te mu pružiti mirno, sigurno i udobno utočište i izlet u širi svijet.