Trudnoća je danas drugačija

Virus, epidemija, covid 19, karantena ... najprepoznatljivije riječi u 2020. koje su se nažalost obistinile u našem životu i još uvijek traju. Covid je zahvatio gotovo cijelu populaciju širom svijeta, sve generacije od žena do muškaraca, od starijih do mladih, od pacijenata s pridruženim bolestima do potpuno zdravih ljudi, a nije poštedio ni trudnice. Zbog ovog virusa prisiljeni smo promijeniti način života, odreći se mnogih stvari i prilagoditi se.

Sama trudnoća u vrijeme Covida malo se razlikuje od trudnoće kada je život još bio normalan. Trudnice sada spadaju u rizičnu skupinu i moramo se još više brinuti o sebi. Kad pod srcem nosite novi život, jednostavno obraćate pažnju na svaku sitnicu, a ako se ne osjećate dobro, neće se ni nerođeno dijete. Trudnice se više brinu o sebi, ograničavaju kontakt, kreću se na svježem zraku, izbjegavaju zatvorene prostore, slijede upute za dezinfekciju ruku i higijenu. Ni sama nisam preboljela Covid i javlja se puno briga. Trudnicae već dovoljno muče hormoni, emocionalnije smo i nježnije. Mnogo nas briga okružuje, ali ne smijemo dopustiti da to utječe na našu trudnoću i naša mala sunca.

 Ne zaboravi!

Trudnice i majke s bebama u Bubamari dobivaju posebne pogodnosti za trudnice i majke. Svakodnevno se na vašoj klupskoj kartici Bubamara prikuplja bonus od 3%. Svakog utorka možete koristiti posebne pogodnosti utorkom, uz bonus od 3% dobit ćete i popust odmah od 10%.

OVDJE pogledajte kako doći do pogodnosti. 

Zadnja dva mjeseca

Zadnja dva mjeseca trudnoće nekako sam mogla ispuniti kod kuće. Odlučila sam se gnijezditi. Još nisam imala ni stvari spremne za novorođenče, gotovo ništa nisam kupila, a osim toga, nekako sam uspjela ispuniti vrijeme da to brže prođe. Kako sam pristupila stvari? Napravila sam popis dječjeg pribora i opreme. Pretražila sam internetsku trgovinu bubamara.eu, puno stvari naručila putem interneta, a najveću kupnju obavila sam u fizičkoj trgovini.

Spasilo me to što sam već imala veće stvari poput komode, krevetića i nekoliko drugih stvari viđenih prije nego što sam još radila, pa sam stvari samo naručila od kolege i preuzela ih. Uzela sam vremena kod kuće. Stavila sam sve na svoje mjesto, svu odjeću u ormaru rasporedila po veličini. Jaslice sam prepustila partneru i moram reći da je ispalo sjajno.

Trudnoća je uistinu čarobno razdoblje.
Trudnoća je uistinu čarobno razdoblje.

Spremimo se za odlazak u rodilište

Otprilike mjesec dana prije zakazanog porođaja pripremila sam i torbe za rodilište. Jednu za mene i jednu za bebu. Da ne duljim, nisam provela cijeli dan u pripremama, u međuvremenu sam se rastrojila zapisujući dnevnik trudnoće, spremajući stan i gotovo svaki dan dugo šetala svježim zrakom kako bih mogla normalno spavati noću. Postala sam pravi glavni kuhar u kuhinji i odmarala sam se kad god sam htio. Dani su letjeli i odjednom imam još samo nekoliko dana do poroda. Sada mogu reći da sam u potpunosti iskoristila karantenu do rođenja, ali nažalost samostalno. U vrijeme ludih hormona nedostaje mi društvo prijatelja, s kojima bih sve ovo vrijeme trebala provesti bezbrižno i veseliti se novom rođenju, nedostaje mi bliskost obitelji, topli i iskreni zagrljaji koji vam govore da će sve biti u redu, pa sam morala fizički kontakt zamijeniti udaljenim kontaktima. To je kazna koju trudnice plaćaju tijekom Covida.

Tješim se mišlju da će i ovo razdoblje proći. Da će jednog dana sve biti kako je bilo, ne tako brzo, ali bit će. Do tada, svim trudnicama savjetujem da se brinu o sebi i biću koje nosite pod srcem, maksimalno iskoriste druženja na internetu i raduju se dolasku novog života.

TOP 10 proizvoda koji ne bi smjeli nedostajati na putu do rodilišta

Zašto trudnice sada trebaju još veću toleranciju i pomoć?

Zdravstveni radnici u zajednici s trudnicama mogu smanjiti stres osiguravajući zadovoljenje osnovnih potreba. To više nisu samo hrana, stanovanje i osiguranje. Potrebe koje su se nekad smatrale dodacima, poput internetske usluge, sada su ključne. Budućim majkama treba puno topline, ljubavi, podrške i dobrote.

Držite glavu gore, mi ćemo uspjeti!

Saša Hančič, mamica, zaposlena v Pikapolonici Jesenice

Mama koja je podijelila iskustvo:

Saša Hančič, mama, zaposlena u Pikapolonici Jesenice, Slovenija