Vježbanje u trudnoći

Trudnica može vježbati tijekom cijele trudnoće ako je njezino i djetetovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Ipak, preporučuje se pričekati završetak prvog tromjesečja i vidjeti kako napreduje trudnoća te se potom odlučiti na fizičku aktivnost. Sve prema dogovoru s ginekologom.

Redovitim vježbanjem (najmanje 2 puta u jednom tjednu po 45 minuta) tijelo će se prilagođavati svakodnevnom porastu tjelesne težine i promjeni ravnoteže tijela.

U prvom tromjesečju trudnoće trudnica može nastaviti s programima vježbanja, u koji je bila uključena, ali samo uz dozvolu ginekologa. Kako je trudnoća fiziološko stanje, ne treba se bojati fizičke aktivnosti, ali se preporučuje pričekati završetak prvog tromjesečja i vidjeti kako napreduje trudnoća. Ako je sve u redu, nema razloga da se s fizičkom aktivnošću uz redovne kontrole ne nastavi. Intenzitet i vrstu vježbi odnosno nastavak sportske aktivnosti treba konzultirati sa stručnjacima (ginekolog i fizioterapeut), ali se bitno ne mijenja od dosadašnjih.

Tijekom drugog tromjesečja program vježbanja može se provoditi najviše 45 minuta. On uključuje aktivnosti za cijelo tijelo uz poseban osvrt na vježbe istezanja i jačanja određenih dijelova tijela te na poboljšanje ili održavanje kondicije, neovisno o sportu koji se koristi.

U trećem tromjesečju trajanje sportske aktivnosti i vježbe ne bi smjelo trajati duže od 30 minuta, uz vježbe disanja i relaksaciju. Najviše se koristi bočni, četveronožni ili položaj sjedeći na lopti, plivanje i opuštanje.

Ako trudnica već duže vremena provodi neke elemente zahtjevnijeg programa vježbanja, tada se intenzitet smanjuje za 50%, a savjetuje se više kretanja kroz plivanje ili šetanje. Posebice su dobre vježbe "mačke" u četveronožnom položaju koje će aktivirati cijelo tijelo i smanjiti eventualnu napetost i bolove u mišićima. Izvode se i vježbe mobilizacije zdjelice kao priprema za porod.

Trudnice, koje se nisu bavile rekreativnim programima vježbanja, trebale bi pričekati završetak prvog tromjesečja kako bi krenule s vježbanjem. Tada bi se trebala obaviti procjena funkcionalnog mišićno-koštanog statusa (kod fizioterapeuta) te se uz nalaz ginekologa započinje s vježbanjem u doziranom programu.

Trudnoća za te trudnice svakako nije razdoblje u kojem bi one nužno trebale započinjati s nekom fizičkom aktivnošću kojom se nisu od prije bavile.

Pravila kojih se svakako treba držati:

  • konzultirajte se s ginekologom smijete li vježbati u trudnoći,
  • obucite prikladnu pamučnu odjeću malo više pripijenu kako bi lakše sami ispravili loše držanje ili položaj u vježbi,
  • ne jedite ništa dva sata prije vježbanja,
  • uzmite neku tekućinu u toku vježbanja ako ste žedni,
  • ispraznite mokraćni mjehur prije vježbanja,
  • ne vježbajte duže od 45 minuta.