Dječje autosjedalice

Sigurnost i udobnost u vožnji prioriteti su kada idemo na duža ili kraća putovanja. Odaberite autosjedalicu koja najbolje odgovara vašem djetetu, a vama je cjenovno prihvatljiva. U našoj bogatoj ponudi pretražite autosjedalice robnih marki Cybex, Joie, Nuna, Chicco, Maxi-Cosi, FreeON, Britax Römer i drugih.
Pročitaj više

Izbor i kupnja dječjih autosjedalica

Sigurnost i udobnost djeteta su na vrhu popisa prioriteta svakome roditelju. Posebno su važni sigurnost i udobnost tijekom vožnje. Pripremili smo nekoliko smjernica i savjeta koji će vam pomoći prilikom izbora savršene autosjedalice za vaše dijete.

Saznajte koja kategorija autosjedalica je primjerena s obzirom na težinu, visinu i starost vašeg djeteta.

Dječje autosjedalice dijelimo na kategorije s obzirom na djetetovu težinu odnosno visinu. Izbor pravilne kategorije je izuzetno važno zbog udobnosti, a prije svega djetetove sigurnosti na putu. Kada je dijete preveliko ili preteško za određenu autosjedalicu, riskiramo da u slučaju udara neće biti oprimalno zaštićeno

Aktualni standardi za autosjedalice koji su trenutno na snazi su R44/04 i R129. Pravilnik I-size (ECE R129) između ostalog predlaže da djeca do 15. mjeseca starosti tijekom vožnje budu usmjerena u smjeru suprotnom od smjera vožnje. U slučaju namještanja u smjeru vožnje su manja djeca više ispostavljena riziku većih ozljeda kralježnice i leđne moždine.

Detaljno objašnjenje posebnih kategorija s obzirom na gore navede standarde je navedeno u donjoj tablici.

 

U suprotnom smjeru od smjera vožnje
Standard Težina/visina djeteta Približna starost djeteta
R44 Grupa 0 od 0 do 10 kg od rođenja do približno 6–9 mjeseci
R44 Grupa 0+ od 0 do 13 kg od rođenja do približno 12–15 mjeseci
R129 (I-size) Faza I od rođenja do 105 cm visine do 15. mjeseca neke autosjedalice do 4. godine 

 

Kombiniran smjer vožnje (u smjeru vožnje ili u suprotnom smjeru od smjera vožnje)
Standard Težina/visina djeteta Približna starost djeteta
R44 Grupa 0+ i I od 0 do 18 kg od rođenja do 4. godine
R44 Grupa 0+, I i II od 0 do 25 kg od rođenja do 6. godine

 

U smjeru vožnje
Standard Težina/visina djeteta Približna starost djeteta
R44 Grupa I od 9 do 18 kg od 9 mjeseci do 4. godine
R44 Grupa I, II i III od 9 do 36 kg od 9 mjeseci do 11. godine
R129 (I-size) Faza II od 100 do 135 cm (u nekim vozilima 135 do 150 cm) od 4. do 11. godine

 

Booster s visokim leđnim naslonom
Standard Težina/visina djeteta Približna starost djeteta
R44 Grupa II od 15 do 25 kg od 4. do 6. godine
R44 Grupa II i III od 15 do 36 kg od 4. do 11. godine

 

Booster
Standard Težina/visina djeteta Približna starost djeteta
R44

Skupina II in III od 15 do 36 kg

(prodaja autosjedalica te kategorije će prestati biti aktivna u skladu s novim standardima)
od 4. do 11. godine
R44 Grupa III od 22 do 36 kg i viši od 125 cm od 6. do 11. godine

Odaberite autosjedalicu s funkcijama i karakteristikama koje će najbolje odgovarati vama i vašem djetetu. 

Prilikom kupnje autosjedalice imajte u mislima to da ne birate samo modni dodatak za svoj automobil, nego investirate u djetetovu sigurnost na putu. Bitno je da se ne usredotočite samo na izgled, nego i na funkcije i karakteristike odabranog proizvoda.

 • Funkcija okretanja za 360 stupnjeva Tijekom namještanja i pričvršćivanja djeteta se nećete morati istezati i saginjati glavu preko njega. Tijekom vezanja ga jednostavno možete okrenuti prema sebi.
 • Uklonjiva i periva navlaka Izbjegnite lošu volju radi mrlja na autosjedalici koje je skoro nemoguće izbjeći tijekom vezanja djeteta u automobilu. Jednostavno uklonite i skinite navlaku i vaše dijete će ponovno sjediti u čistoj i svježoj autosjedalici.
 • Prilagodljiv naslon za noge Prilagodite naslon za noge te svom djetetu omogućite udobno sjedenje čak i na dugom putu.
 • Prilagodljiv naslon za glavu Naslon zaglavu možete prilagoditi potrebama vašeg djeteta te mu na taj način osigurati optimalnu i sigurnost i udobnost.
 • Naslon u obliku slova V Naslon koji se u potpunosti prilagođava razvoju vašeg djeteta.
 • Prilagodljiv leđni naslon Prilagodite visinu leđnog naslona i na taj način svom djetetu osigurajte dodatnu udobnost i sigurnost. Optimalna zaštita glave, vrata i kralježnice.
 • Dodatna bočna zaštita U slučaju udara će dodatna zaštita vašem djetetu osigurati optimalnu zaštitu.
 • Jastuk kojeg je moguće smanjiti Jastuk kojeg je moguće smanjiti vašem djetetu nudi dodatnu zaštitu i osigurava potpuni ergonomski položaj za udobno putovanje.

Odaberite autosjedalicu koja osigurava sigurno i jednostavno namještanje

Najsigurniji i najjednostavniji sistem namještanja je Isofix. radi se o standardiziranom sistemu pričvršćivanja koji omogućava brzo i čvrsto namještanje u automobil te smanjuje mogućnost nepravilnog namještanja. Glavne prednosti Isofix sistema namještanja su sljedeće:

 • osigurava čvrstu i trajnu vezu automobilskog sjedala i karoserije,
 • smanjenje sile na dijete u slučaju udara,
 • smanjenje mogućnosti ozljede djeteta u slučaju udara
 • sjedalica je čvrsto zavezana i onda kada ne vozite dijete u njoj.

Za namještanje se upotrebljavaju dva standarda točaka za pričvršćivanje na dnu sjedala. Noviji modeli automobila su već opremljeni točkama Isofix-a. Druga mogućnost je američki standard NHTSA – tako imenovati Top Tether. Top Tether služi kao treća točka pričvršćivanja o osigurava maksimalnu stabilnost.  Točka priveza je najčešće označena logotipom u obliku sidra, više detalja o namještanju pomoću treće točke možete pronaći u uputama za upotrebu vašega automobila.

Drugi način namještanja autosjedalice u automobilu je klasično namještanje upotrebom automobilskog pojasa. Za pravilno namještanje je ta klasična metoda jednako sigurna kao i pričvršćivanje Isofix-om. Potrebno je da prije upotrebe točno proučite priložena pravila. Sigurnosni pojas provučemo kroz vodilice ili kopče na dječjoj autosjedalici te ga čvrsto stisnemo. Pričvršćivanje na dječju autosjedalicu mora biti potpuno trdo i čvrsto.

Pri upotrebi autosjedalice pratite priložena pravila.

Vrlo je važno da prije kupovine autosjedalice pravilno pročitate upute te ih se pridržavate. U suprotnom slučaju se može dogoditi da autosjedalicu krivo namjestite što može ugroziti sigurnost vašeg djeteta. Pravila nemojte baciti čak niti onda kada ih dobro proučite! Upute će vam dobro doći u slučaju da autosjedalicu premjestite u drugi automobil ili operete navlaku.

Pokažite više
Zatvori