i-Size

Filtriraj 1
Mogućnosti kupnje
Robna marka
 1. BRITAX RÖMER 15 Proizvodi
 2. CHICCO 2 Proizvodi
 3. CYBEX 7 Proizvodi
 4. FREEON 9 Proizvodi
 5. JOIE 2 Proizvodi
 6. MAXI-COSI 16 Proizvodi
 7. NUNA 5 Proizvodi
 8. PEG PEREGO 4 Proizvodi
Cijena
Boja
 1. Crna 22 Proizvodi
 2. Crvena 1 Proizvod
 3. Plava 4 Proizvodi
 4. Šarena 2 Proizvodi
 5. Siva 29 Proizvodi
 6. Siva 2 Proizvodi
 7. Zelena 4 Proizvodi
Novi proizvodi
 1. Novi proizvodi 4 Proizvodi
Prikazanih 4 od 4 proizvoda
Poredaj po
Prikazanih 4 od 4 proizvoda
Poredaj po

Zašto odabrati I-size autosjedalicu?

Sigurnost je prva pomisao svakog roditelja kada pomisli na vožnju djeteta u automobilu. Prilikom izbora dječjih autosjedalica najprije je potrebno upoznati se sa standardima i regulacijama na području djetetove sigurnosti na putu. ECE R129 odnosno i-Size regulacija je novi standard za autosjedalice koji poboljšava nedostatke postojećeg standarda i djetetu osigurava optimalnu sigurnost u automobilu.

Usporedba standarda ECE R44/04 i ECE R129 (I-size)

Trenutno  postoje dva standarda u vezi autosjedalica – ECE R44/04 i ECE R129 (I-size). Za lakše razumijevanje sigurnosnih standarda spomenutih regulacija u donjoj tablici se nalaze osnovne karakteristike i razlike među njima.

Usporedba standarda ECE R44/04 i ECE R129 (I-size)
ECE R44/04 ECE R129 odnosno I-size
Rangiranje autosjedalica s obzirom na djetetovu težinu (u kg). Rangiranje autosjedalica s obzirom na djetetovu visinu (u cm).
Kategorizacija po skupinama ( Skupina 0+, 1, 2, 3). Nema kategorizacije po skupinama.
Djeca koja prekorače 9 kg se mogu okrenuti prema naprijed. Dijete do 15. mjeseca starosti okrenuto u suprotnom smjeru  od smjera vožnje.
Prilagođavanje sa sigurnosnim pojasom automobila ili sa Isofix sistemom. Prilagođavanje moguće već samo s Isofix sistemom.
Testirana sila u slučaju udarca s prednje i zadnje strane. Testirana sila u slučaju udarca s prednje i zadnje strane.
Prilikom testiranja je upotrebljena lutka »P« s 4 različita senzora. Prilikom testiranja je upotrebljena lutka »Q« s 32 različita senzora.

 

Osnovni ciljevi uredbe I-size

Novi standard ECE R129 je nadogradnja prošle regulacije i prije svega označava poboljšanje dječjih autosjedalica, kako bi našim mališanima osigurali optimalnu sigurnost na putu. Osnovni ciljevi uredbe I-size uključuje:

 • Bolja kompatibilnost Prvi I-size kompatibilni automobili su bili u ponudi već 2013. U pravilu skoro svi noviji automobili imaju mogućnost prilagodbe sistemom Isofix koji je u skladu s novim standardom.
 • Jednostavno namještanje Nepravilno namještanje dječje autosjedalice je najčešći problem koji ugrožava djetetovu sigurnost. Zato novi standard određuje namještanje sa sistemom Isofix koji smanjuje pogreške prilikom namještanja.
 • Namještanje djeteta u suprotnom smjeru vožnje Regulacija poštuje mišljenja stručnjaka, koji kažu da dijete do 15. mjeseca starosti u automobilu treba biti namješteno u suprotnom smjeru vožnje.
 • Točnija i jednostavnija klasifikacija Rangiranje autosjedalica s obzirom na djetetovu visinu umjesto na težinu.
 • Veća sigurnost Unatoč tome da je bočni udarac čest oblik automobilske nesreće, dosad su uredbe bile testirane samo u primjeru udarca s prednje i zadnje strane. Dodatno testiranje nam otkriva kako se dječja autosjedalica ponaša u slučaju bočnog udarca.

Isofix sistem prilagođavanja

Namještanje s Isofix sistemom je standardiziran sistem namještanja u skladu sa standardom I-size. Radi se o namještanju koje je vrlo praktično za roditelje i ujedno najsigurnije za djecu. Isofix znatno smanjuje mogućnost nepravilnog namještanja dječje autosjedalice u automobil, isto tako smanjuje mogućnost ozljeda i sile na dijete u slučaju udarca. Sjedalica je sigurno zavezana i onda kada ne vozite dijete u njoj. Sistem Isofix osigurava tvrdu i trajnu vezu između sjedalice automobila i karoserije.

Poznajemo dva načina namještanja s Isofix sistemom u automobil:

 

 • učvršćujuće točke na dnu zadnjeg automobilskog sjedala – većina novih automobila je na dnu zadnjih sjedala već opremljeno s učvršćujućim točkama Isofix,

Namještanje pomoću učvršćujućih točaka na sjedalo automobila

Slika 1: Namještanje pomoću učvršćujućih točaka na sjedalo automobila

 

 • Top Tether – namještanje pomoću treće sigurnosne točke.

 

Namještanje dječje autosjedalice pomoću treće sigurnosne točke

Slika 2: Namještanje dječje autosjedalice pomoću treće sigurnosne točke

 

Jesu li I-size autosjedalice sigurnije?

Autosjedalice napravljene u skladu s I-size standardom su poznate kao najsigurnije dječje autosjedalice koje su trenutno u ponudi. To ne znači da autosjedalicu standarda ECE R44 morate preko noći zamijeniti. Pri pravilnom namještanju sa sigurnosnim pojasevima su također i one jako sigurne. I-size standard samo dodatno nadograđuje stupanj sigurnosti vožnje vašeg djeteta.  

Kakve sigurnosne prednosti ima regulacija I-size? Isofix sistem osigurava najčvršće i najsigurnije namještanje u automobil, isto tako smanjuje mogućnost nepravilnog namještanja. Novost je testiranje sila u slučaju bočnog udara, jer osigurava dodatnu zaštitu djeteta. Kod prijašnjeg standarda se je gledala djetetova težina, a ne visina i starost. Djeca teža od 9 kilograma su bila namještena u smjeru vožnje, iako su tu težinu dosegnuli već prije nego su bili stari 15 mjeseci. Takvo namještanje nije u skladu s mišljenjima stručnjaka koji kažu da je namještanje djece mlađe od 15 mjeseci u obrnutom smjeru vožnje bolje za optimalnu sigurnost djece na putu. 

Zakonodavstvo i uredbe I-size

I-size uredba se uvodi postepeno i trenutno je u usporednoj upotrebi s ECE R44 standardom. Autosjedalice koje su izrađene po ECE R44 standardu možete još uvijek bez brige upotrebljavati, jer vašem djetetu osiguravaju najmanje minimalan stupanj sigurnosti koji je u skladu sa zakonodavstvom. Isto tako dobro je znati da broje autosjedalice bez I-size standarda prelaze zakonsko minimalno određen stupanj sigurnosti. Novo zakonodavstvo i uvođenje standarda ECE R129 je prije svega namijenjeno poboljšanju postojećeg standarda i osigurava dodatnu sigurnost i zaštitu djece na putu.

Uredba će također utjecati na proizvođače automobila koji će pri razvoju automobila primjerenih za upotrebu I-size dječjih autosjedalica morati poštivati sljedeće smjernice:

 • mogućnost namještanja dječje autosjedalice s Isofix sistemom,
 • osigurati dovoljno prostora za namještanje većih autosjedalica, okrenutih i u obrnutom smjeru vožnje,
 • označiti automobil s  I-size naljepnicom i kupcima osigurati priručnik za upotrebu s točnim uputama za namještanje dječje autosjedalice.

Naša ponuda dječjih I-size autosjedalica

U našoj ponudi možete pronaći veliku ponudu I-size autosjedalica robnih marki Chicco, Concord, Maxi-Cosi i Peg Perego.

Provjerite je li autosjedalica koju ste odabrali kompatibilna s vašim automobilom odnosno s svim automobilima u kojima ćete ju upotrebljavati. Noviji automobili su u pravilu izrađeni u skladu s I-size standardom i zato na dnu zadnjih sjedala imaju Isofix učvršćujuće točke. Većinu I-size autosjedalica možete namjestiti u automobil isključivo s Isofix sistemom, a ne samo sa sigurnosnim pojasevima. 

Uvjerite se da je autosjedalica koju ste odabrali primjerena za starost i visinu vašeg djeteta. Sve dokle vaše dijete ne prekorači preporučenu visinu, starost ili težinu, upotrebljavajte jednu autosjedalicu  i tek kasnije ju zamijenite. Ne žurite s kupovanjem veće i novije autosjedalice. Ukoliko je dijete preveliko ili premalo za autosjedalicu njegova sigurnost je ugrožena tijekom vožnje.

Omogućite svom djetetu maksimalnu sigurnost na putu.

Pokažite više
Zatvori