Sport i rekreacija

Djeca se kreću od prvoga dana rođenja. Na početku je to gibanje nesvjesno, refleksno, a s vremenom postane sve više kontrolirano. Mala bebe se okreću, dižu glavu, pužu, prevrću, a s vremenom i prohodaju. Gibanje je na taj način nepogrešiv dio našeg života. U Bubamarinim prodavaonicama možete pronaći brojne dodatke i igračke koje će slobodno vrijeme učiniti zabavnijim, ugodnijim, poučnijim i zanimljivijim.
Pročitaj više

Kretanje i sport su neprocjenjivi suputnici u djetetovom životu

Kretanje je na taj način nepogrešiv dio našeg života. S pravim igračkama i praktičnim dodacima možete poticati dodatno djetetovo gibanje. Na taj način vaša djeca usvajaju sposobnost pravilnog gibanja, usvajaju nove vještine, a prije svega kvalitetno provode slobodno vrijeme.

U širokoj ponudi možete pronaći nešto za sve – malu i malo veću djecu. Brojni dodaci koje vam nudimo podupiru gibanje i sport na otvorenom koji pored poznatih efekata gibanja imaju i druge pozitivne karakteristike.

Zašto je gibanje bitno za djecu?

Podupiranje gibanja i aktivno proživljavanje slobodnog vremena nije bitno samo iz vidika razvoja gibanja nego i iz vidika zdravlja. Redovna tjelesna aktivnost pomaže djeci pri smanjivanju stresa i poboljšanja osjećaja opuštenosti, ima osnovni utjecaj pri uzdržavanju odgovarajuće tjelesne težine, čuva imunološki sustav i potiče rast i razvoj. Pored toga je gibanje bitno za razvoj snage i gibljivosti, a neposredno poboljšava uspravno držanje. Gibanje i kognitivni razvoj idu ruku uz ruku zbog čega je gibanje vrlo važno za kognitivni razvoj, pomaže poboljšanju koncentracije i učenja.

Ukoliko djecu počnete poticati na gibanje još od malih nogu, sudjelovanju u sportskim aktivnostima i općenito aktivnom provođenju slobodnog vremena, veća je vjerojatnost da će iste te navike zadržati i u odrasloj dobi. Sport i gibanje su izuzetno bitni kada dijete jednom prijestupi školski prag. Djeca u školi dosta sjede zbog čega ih je bitno naučiti i naviknuti da slobodno vrijeme proživljavaju aktivno i u pokretu.

Rekreacija i sport sprječavaju pretilost

Prekomjerna tjelesna težina u dječjoj dobi je sve veći problem, posebno zbog sjedenja u kući, u školi i brojnih drugih aktivnosti koje ne uključuju rekreaciju i gibanje. Kada ih naučite da je rekreacija i sport bitan i nepogrešiv dio naših života, postavljate im tvrde temelje za zdravlje i odgovarajuću tjelesnu težinu. Potaknite ih da razmisle i shvate koja tjelesna aktivnost ih najviše veseli. Na taj će im način rekreacija biti veselje, a ne samo obaveza.

Djeca na vas obraćaju najveću pozornost te oponašaju vaše navike, stoga im možete biti odličan uzor i pokazati im kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme rekreacijom i gibanjem. Vrlo je bitno odabrati aktivnost koja odgovara djetetov starosti. Ukoliko aktivnost bude dosadna ili prezahtjevna, djeca će brzo izgubiti volju za gibanjem. U našoj ponudi možete pronaći dodatke za gibanje primjerene za sve dobne skupine. Kako bi se što lakše odlučili koji dodaci su pravi za vas te na koji način ih upotrebljavati, nudimo vam nekoliko savjeta:

  • Kada vaše dijete prohoda, predstavite mu guralicu. Možete započeti guralicom na tri kotača koja je malo stabilnija. Umjesto s kolicima u šetnju možete otići s guralicom.
  • Mališanu će na početku biti malo teško, no potičite ga k vožnji i ne dozvolite da odustane. Brzo će shvatiti kako je zabavno kada sam može birati put kojim želi ići.
  • Kada dijete postane dovoljno veliko da samo vozi pravi bicikl doći će vrijeme za zajedničke obiteljske izlete. Dopustite mu da sam izabere putove i cilj do kojega trebate stići, tako će motivacija za vožnju bicikla biti još veća. Razmislite o praznicima na područjima gdje postoje uređene biciklističke staze. Na taj način možete proživjeti aktivnije praznike nego inače. Doživljaj će biti zabavniji i zanimljiviji ukoliko se biciklizmu pridruži cijela obitelj.
  • Sjećate li se vremena kada su skateboard-i i role bili izuzetno popularni? To je bilo davno, stoga je sada pravo vrijeme da djetetu pokažete sve trikove koje ste naučili kada ste bili mladi. Možete pripremiti natjecanje izvođenja trikova sa skateboard-ima i rolama. Na taj način djetetu možete približiti sport i gibanje s obzirom da djeca većinom imaju natjecateljski duh te će sigurno dati sve od sebe.
  • Igrališta i igračke su nešto što djeca vole svim srcem. To je sigurno jedan od najlakših i najboljih načina kako potaknuti dijete na gibanje i sport – na igralištu ili u kućnom okruženju; dvorištu. Vaše dvorište možete obogatiti i dopuniti zabavnim toboganom i kućicom za igranje – obećavamo vam da će djeca uživati u slobodnom vremenu provedenom na otvorenom.
  • Ne zaboravite gibanje tijekom zimskih mjeseci. Svježi zrak će svima dobro doći, a snijeg omogućuje beskonačno mogućnosti za sport i gibanje. Sagradite si prugu za sanjkanje te se natječite tko će prvi doći do cilja. U našim prodavaonicama će te pronaći sanjke, lopate i bobove, koji će natjecanja u sanjkanju učiniti još zabavnijima.
  • Najzabavnija igra je najčešće ona koja nema pravila. Dozvolite djeci da slobodno trče, skaču, da se penju i valjaju po podu. Takva iskustva su za njih neprocjenjiva te pomažu gibanju i kognitivnom razvoju. Oboje će im dobro doći ukoliko ih sport bude zanimao kada odrastu.

Je li sport pravi izbor za dijete?

Iako vam se ideja o uspješnom i slavnom sportašu čini odlična - u sportske vode nikada nemojte žuriti. Tijekom prvih nekoliko godina je bitno da djeca dobiju dovoljno rekreacijskih iskustava – kod kuće i na otvorenom, da se pravilno gibaju te steknu dobre navike.

Sport je dobar iz puno razloga, a ono najvažnije je da pozitivno utječe na gibanje i razvoj. Često se zna dogoditi da treninzi i drugi sportski izazovi postanu prezahtjevni te na taj način naprave više štete nego koristi. Tijekom prvih nekoliko godina naglasak treba biti na razvoju djetetovih sposobnosti za gibanje u njegovom tempu. Zajedno vozite bicikl, šećite, posjetite najbliži brijeg, dvorište opremite centrom za igru i toboganom ili pripremite natjecanje u trikovima s rolama.

Ukoliko niste sigurni koji dodatak je pravi za vaše dijete, obrnite se na naše osoblje u Bubamarinim prodavaonicama. Na taj način ćete odabrati igračku ili dodatak koji najučinkovitije potiče gibanje i sportsku aktivnost vašeg djeteta. Ne zaboravite – vašim osobnim gibanjem ste pravi primjer i uzor vašoj djeci.

Pokažite više
Zatvori